Poliisi patistaa kuorma-autoja huoltoon – raskaan liikenteen kunto heikkeni

21.04.2023

– Raskas liikenne on joka päivä aiempaa heikommassa kunnossa. Osa ajaa niin pitkään huonokuntoisella ajoneuvolla, että viranomainen pysäyttää matkan. Sen jälkeen auto siirretään halliin pihaan, sillä sitä ei ole varaa korjata, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kari Onninen sanoo.

Välttämättömiä huoltoja ja korjauksia on jätetty väliin usein taloudellisista syistä.

– Kustannukset ovat nousseet ja kilpailu kiristynyt, jolloin yrittäjät ajavat ajoittain alle katteiden ja yrittävät säästää joka paikasta. Huoltoja ei hoideta ajallaan tai niistä yritetään tehdä kevennettyjä versioita. Ainakaan merkkiliikkeeseen ei viedä, ettei tulisi isoja laskuja, Onninen arvioi.

Kun uusien ajoneuvojen toimitusajat venyivät, moni sinnitteli suunniteltua pidempään vanhalla kalustolla. Kaikki eivät tällöin satsanneet normaaleihin huoltoihin ja korjauksiin, sillä auton odotettiin pian lähtevän vaihtoon. Kun näin ei heti käynytkään, töitä tehtiin aiempaa huonokuntoisemmalla kalustolla.

Vetolaitteet ja kuormakorit kovilla

Poliisi on huomannut vetolaitteiden ja runkorakenteiden murtumien lisääntyneen. Onninen arvelee tämän johtuvan raskaan liikenteen suurimpien sallittujen kokonaispainojen korotuksista.

– Vielä näihinkin kuormiin yritetään laittaa ylimääräistä. Samaan aikaan uusien kuormakorien massaa on pyritty keventämään, jotta voidaan kuljettaa isompia kuormia. Tämä rasittaa kuormakorien rakenteita.

Jos poliisi on huomannut tietynlaisia vikoja kotimaisen valmistajan kuormakorissa, se on laittanut asian tiedoksi Traficomille. Kun asiaa on selvitetty tarkemmin, muutamassa tapauksessa syyksi on paljastanut valmistajan tekovika ja edessä on ollut kuormakorin takaisinkutsu pajalle.

Runkomurtuma. Kuva Poliisi / Pasterstein.

Ajoonlähtötarkastus kunniaan

Jo pelkästään liikenneturvallisuuden vuoksi raskas liikenne on syytä pitää kunnossa. Aina ei tarvita kalliita remontteja, sillä sakot voi välttää pienilläkin teoilla, kuten toimivilla valoilla. Usein poliisilla tulee sanomista nimittäin valoista ja näköesteistä. Tuulilasilla olevat kahvinkeittimet ja läppärit Onninen neuvoo siirtämään muualle.

– Ajoonlähtötarkastus on kärsinyt inflaatiosta useamman vuoden. Kuljettajapuolen koulutuksissa nämä asiat kannattaisi käydä kunnolla läpi.

On Onnisella kuitenkin hyvääkin sanottavaa raskaan liikenteen toimijoista.

– Suurin osa yrittäjistä ja kuljettajista pyrkii kaikin keinoin noudattamaan lakeja ja säädöksiä sekä pitämään kalustonsa liikenneturvallisessa kunnossa, oman ammattinsa arvostuksen samalla muillekin osoittamalla.

Teksti Sari Järvinen kuvat Poliisi / Dennis Pasterstein