Talvinopeudet tulevat voimaan lokakuun loppuun mennessä – Lapissa merkit jo vaihdettu

21.10.2022

Talvikauden nopeusrajoitukset otetaan käyttöön useimpien ELY-keskusten alueilla keskiviikkona 26.10. ja koko maassa perjantaihin 28.10. mennessä.

Talvirajoituksiin on jo siirrytty Lapissa. Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen alueella nopeusrajoitusmerkit vaihdetaan torstain (20.10.) ja perjantain aikana. Rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

Tien korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät mahdollistavat joitakin poikkeuksia talvirajoitusten pääsääntöihin. Maanteillä sadan kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä voimaan esimerkiksi teillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan kaiteella.

Lisäksi vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä voidaan pitää korkeimmat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti, jos sää- ja keliolot sen sallivat. Esimerkiksi 120 km/h:n rajoitus voi siis olla voimassa hyvissä ajo-olosuhteissa valoisana vuorokauden aikana vielä marraskuussa.

ELY-keskukset tekevät alueelliset päätökset talvikauden nopeusrajoituksista.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. On arvioitu, että talvikauden nopeusrajoitukset säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumisia.

Kesänopeusrajoituksiin siirrytään maalis-huhtikuussa 2023.

Lähde: ELY-keskukset, kuva Eero Kenttälä