Vapo myi 700 hehtaaria suota

14.02.2020

Vapo myi 700 hehtaaria suota

Valtio muuttaa isot suoalueet luonnonsuojelukohteiksi.

Ympäristöministeriö, Keski-Suomen ELY-keskus ja Vapo Oy ovat sopineet merkittävästä kiinteistökaupasta. Suomen valtio on ostanut Vapo Oy:ltä luonnonsuojelutarkoituksiin noin 700 hehtaaria suoalueita Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pirkanmaalta. Alueet suojellaan osana ympäristöministeriön Helmi-ohjelmaa, jossa kunnostetaan, hoidetaan ja suojellaan luonnonmonimuotoisuudelle arvokkaita elinympäristöjä.

Kaupan kohteena olevista suoalueista noin 180 hehtaaria sijaitsee Pihtiputaan kunnassa. Kiuruveden kaupungissa suojelun piiriin tulee noin 160 hehtaaria ja Virtain kaupungissa noin 130 hehtaaria. Lisäksi kauppaan sisältyy suoalueita Karstulasta ja Kyyjärveltä.

Helmi-ohjelman tavoitteena on suojella vuoden 2023 loppuun mennessä 20 000 hehtaaria soita. Suojelutoimet ovat käynnistyneet vauhdilla: Nyt tehdyn kaupan lisäksi ohjelmassa on suojeltu viime vuoden marraskuussa 244 hehtaarin kokoinen alue Juuan Haukisuolla.

Vapo Oy ja ympäristöministeriö ovat tehneet yhteistyötä suokohteiden suojelemiseksi vuodesta 2012 alkaen. Nyt tehty kauppa mukaan luettuna Vapo on myynyt valtiolle suojeluun jo lähes 4 800 hehtaaria eri puolilta Suomea.