Takuu säilyy kierrätetyllä suodattimella

22.11.2019

Takuu säilyy kierrätetyllä suodattimella

Rema.germanyn kierrättämillä hiukkassuodattimilla auton takuu säilyy.

– Kierrätetyt hiukkassuodattimet vastaavat laadultaan alkuperäisiä, sillä ne ovat läpäisseet saman EY-tyyppihyväksyntätestin, APS Germanyn toimitusjohtaja Heinz Hölker (oik.) kertoo.

Vasemmalla yrityksen Skandinavian myynnistä vastaava Anders Mossberg, joka työskenteli aiemmin muun muassa Scanialla.
Viimeistään Euro 5 -moottoreista lähtien autoilijat ovat tuskailleet tukkeutuneiden hiukkassuodattimien kanssa (DPF – diesel particulate filter). Kalliita, jopa neljän tuhannen euron suodattamia on yritetty kierrättää pesemällä niistä tuhkat pois. Pahimmillaan painepesurissa on ollut voimaa kuin Imatrankoskessa ja suodattimen kennot ovat repeytyneet. Hiljaisemmalla teholla taas hiukkasloukkua on vaikea saada kokonaan puhtaaksi, ja pian auto nilkuttaa jälleen huoltoon.

Osa autoilijoista onkin kyllästynyt tilanteeseen ja poistattanut laittomasti koko suodattimen pakokaasunpuhdistuslaitteineen.

Vuoden 2019 loppupuolelta lähtien on ollut tarjolla neljäskin vaihtoehto. Alkuperäisiä suodattimia (OE) valmistava Eminoxin tehdas Isossa-Britanniassa puhdistaa perusteellisesti käytetyt dieselhiukkassuodattimet. Ne ovat linjalta tullessaan yhtä puhtaita kuin uudet, mikä varmistetaan virtaustestauksen avulla. Suodatin saa EY-tyyppihyväksynnän, mikä tarkoittaa suomeksi sitä, että auton takuu säilyy. Tällöin ei merkkivalmistajakaan voi kieltää kierrätetyn suodattimen käyttöä.
– Annamme suodattimelle takuuksi 24 kuukautta tai 200 000 kilometriä. Vain asennusosat on uusittava. Ei ole väliä, kuinka monta kertaa suodattimen puhdistaa, jos se läpäisee testin, APS Germany GmbH:n Skandinavian myynnistä vastaava Anders Mossberg kertoo.

APS Germany on ainut Eminoxin Euroopan jälleenmyyjä, ja se aloitti syksyllä 2019 yhteistyön Raskassarja-ketjuun kuuluvan Närhi Oy:n kanssa. Käytännössä hiukkassuodattimien kierrätys onnistuu Suomessa Raskassarja-liikkeiden kautta.

– Alkuperäistä laatua vastaavat kierrätetyt suodattimet maksavat noin 600 – 900 euroa riippuen siitä, mihin autoon ne tulevat. Hintaan kuuluvat asennustarvikkeet, Närhi Oy:n myyjä Mika Asikainen kertoo.
Autoilijan ei tarvitse odotella oman suodattimen lähetystä puhdistettavaksi, sillä kierrätettyjä suodattimia myydään valmiina pakkauksina.
– DPF on jo todella iso business Saksassa. Uskon, että tämä ala kasvaa myös Suomessa, Mossberg toteaa.