Retro Trucksiin odotetaan ennätysyleisöä – kolmen vuoden tauko on ohi

02.05.2023

Edellinen Retro Trucks -tapahtuma järjestettiin kolme kevättä sitten, mutta Vapun jälkeisenä lauantaina veteraanikuorma-auto- ja retrorekkaharrastajat kokoontuvat jälleen. Silloin Originator Oy:n pihalle Lahden Paanakatu kakkoseen kurvaa komeita klassikkoja.

– Tapahtumaan on tulossa tosi vanhoja kuorma-autoja kuin myös uudempia, huomisen retroautoja. Uusia vanhoja entisöityjä ajoneuvoja on esimerkiksi Niko Suvisen 50-vuotias Scania, Retro Trucks Lahes -tapahtuman järjestäjä Ari Perttilä kertoo.

Ennakkoon oli ilmoitettu toukokuun alkuun mennessä noin sata vanhaa ajoneuvoa. Perttilä tietää kokemuksesta, että se tarkoittaa noin 120 vanhaa ajoneuvoa itse tapahtumassa.

Tapahtumaan odotetaan ennätysyleisöä, sillä Retro Trucks järjestetään pitkän tauon jälkeen lisäksi lähempänä kaupunkia kuin koskaan. Paikka on vaihtunut Hollolasta Lahden Kujalaan.

Veljesten rompeaarteet myyntiin 

Monen kuorma-autoa entisöivän tukena on ollut Originatorin entisten toimitilojen varasto, jonne yrityksen perustaja Seppo Hentilä säilöi kaikkea mahdollista 1970-luvulta lähtien.

Vanhoja varaosia oli niin paljon, että tuntui kuin pappa-Hentilän varasto jatkuisi maan alla Kiinaan asti.

Nyt kuitenkin alkavat olla käsillä viime hetket hankkia harvinaisuuksia.

– Olimme jo siivonneet vanhan varaston hyllyt, mutta sieltä löytyi vieläkin viisiakselisen täysperävaunun verran varaosia. Kaivamme vanhat varastot esiin Retro Trucksin rompetorille, Originator Oy:n toimitusjohtaja Oskari Hentilä kertoo.

Perheessä on kuorma-autoilu kuin verissä, sillä myös Oskarin velipuolella on ollut varaosaliike. Hän on tulossa tapahtumaan Mikkelistä oman rompetorivarastonsa kanssa.

Niko Suvisen upea 50-vuotias Scania 140 saatetaan nähdä Retro Trucks Lahes -tapahtumassa.
Niko Suvisen upea 50-vuotias Scania 140 saatetaan nähdä Retro Trucks Lahes -tapahtumassa.

Yli 20 000 uutta nimikettä 

Raskassarja-ketjuun kuuluvan Originatorin päätoimi on hankkia varaosia työajossa olevan raskaan liikenteen tarpeisiin merkistä riippumatta. Uusia varaosia on varastossa jo yli 20 000 nimikettä. Ne myös asennetaan hallissa paikoilleen, jos autoilija niin haluaa.

Viime aikoina laaja varasto on ollut etu varaosakaupassa.

– Toimitusajat ovat maailmalla venyneet. Enää ei voi luottaa siihen, että saat tietyltä valmistajalta tavaran. On oltava kontaktit kahteen tai kolmeen muuhunkin valmistajaan ja toimittajaan, Oskari pohtii.

Vuoden 2022 Lahden yrittäjäksi valittu Hentilä kumppaneineen on myös itse aktiivisesti etsinyt ja tutkinut varaosatarjontaa maailmalla. On käynyt ilmi, että tarvike- ja alkuperäisosia valmistetaan samoilla tehtailla.

– Turkki on todella iso raskaan kaluston metalli- ja kumiosien sekä näiden yhdistelmien valmistaja. Jokaisessa Suomessa myydyssä uudessa kuorma-autossa on sadan prosentin varmuudella joku osa, joka on tehty Turkissa, Oskari kertoo.

Ilmainen sisäänpääsy

Originatorin lisäksi Raskassarja-ketju tukee tapahtumaa. Raskassarja sponsoroi Retro Trucksin juontajaksi Helena Riihituvan.

Retro Trucks Lahes 6.5.2023 kello 09.00-16.00
Näyttelypaikan osoite: Paanakatu 2, 15150 Lahti

Pysäköintialueen osoite: Makasiinikatu 5, 15150 Lahti. Pysäköintialueen ja näyttelyn välillä on maksuton ja jatkuva linja-autokuljetus koko tapahtuman ajan.

vetku.fi/retro-trucks-lahes-2023/