Rekkaspottaaja voi odottaa tien varressa tuntikausia nähdäkseen rekan – sitten Auvinen järjesti tapahtuman, joka täytti monen nuoren haaveen.

19.05.2022

Orikedon Shellin lähettyvillä seisoskeleva poikaporukka on päivystänyt useita tunteja. Rekka lähestyy ja puhelimet kaivetaan esille. Osalla on lisäksi järjestelmäkamerat valmiina. Videokuvat tallentuvat puhelimiin ja salamat räpsyvät. Onnistuneimmat otokset jaetaan Instagramissa tai Tiktokissa. Mitä enemmän reaktioita, eli tykkäyksiä tai katselukertoja, sitä paremmin on onnistuttu.

Näin kertovat rekkaspottaajat harrastuksestaan. Sauli Salosen, 13, Naantalin satamassa kuvaama video on kerännyt jo 115 000 näyttökertaa. Siinä pitkä rekka vetää perässään montaa kärryä. Kyseinen video on ollut Salosen tähän saakka suosituin. Eetu Tapanin, 11, suosituin video on kuvattu Turun satamassa, jossa hän onnistui ikuistamaan Ristimäen ajoneuvoyhdistelmän. Oliver Laine, 13, on tehnyt isänsä kuljetusyrityksen autosta monipuolisen videon. Sille on kertynyt 20 000 katselukertaa.

– On aina tuurista kiinni, mikä video menestyy, Laine tietää.

Lahtelaisen Joona Kemppaisen, 12, mielestä hienointa, mitä rekasta voisi onnistua taltioimaan videolle, olisi tööttäys.

 

Spottausta vakiopaikalla 

Salonen, Tapani ja Laine ovat harrastaneet rekkaspottausta vuodesta kahteen vuotta. Jos pojat saisivat päättää, päivystämässä oltaisiin vaikka joka päivä.

– Meidän vakiopaikkamme on Orikedon Shellin luona. Siellä näkyy vähän Auvisia, Ristimäkeä ja kaikkea muuta, Laine luettelee.

Myös satamat ovat hyviä spottauspaikkoja.

Eetu Tapani (vas.), Oliver Laine (kesk.) ja Sauli Salonen tulivat katsomaan Auvisen autoja paikan päälle.

Joskus spottausreissulla vierähtää useita tunteja.

– Eniten rekoissa kiinnostaa niiden värit ja valot, Tapani kertoo.

Harrastuksesta pojat olivat kuulleet kavereilta. Yhteisessä Whatsapp-ryhmässä jaetaan kokemuksia ja vinkkejä muiden samanhenkisten kanssa. Tärkeä osa toimintaa ovat myös alan tapahtumat, jossa rekkoja pääsee ihastelemaan lähietäisyydeltä.

Auvisen tapahtumasta tuli suosittu

Raskassarja-lehti tapasi nämä nuoret harrastajat toukokuun puolessa välissä Tuusulassa Auvinen Trucking -tapahtumassa. Team Auvinen oli järjestänyt kokonaisen lauantaipäivän, jolloin rekkaspottaajilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan kalustoon ja kuljettajiin.

Teemu Pohjolainen (vas.), Lauri Piispa, Nuutti Heiskanen ja Veeti Kavio lukeutuvat rekkaspottaajien alati kasvavaan joukkoon. Osa heistä saapui Tuusulaan Auvinen Truckingin -tapahtumaan Salosta ja osa Lahdesta.

– Meille on tullut paljon kyselyitä, että missä te ajatte, missä näkee, pääseekö istumaan kyytiin. Moni äiti kirjoittaa, että ei keksi synttärilahjaa pojalle, että voisiko päästä rekan kyytiin, yrittäjä Mika Auvinen kertoo.

Pikkupojasta saakka rekkojen keskellä kasvanut Auvinen muistaa hyvin, miten hienoa oli pienenä päästä ison auton kyytiin ja soittaa torvea.

Töitä on kuitenkin paljon ja Team Auvisen 16 auton kalusto on enemmän tai vähemmän aina liikenteessä.

– Runsaista kyselyistä syntyi idea, miksi emme voisi järjestää yhden lauantaipäivän, jolloin pidetään suurin osa autoista omalla pihalla. Silloin niitä saa tulla kuvaamaan, tai istumaan niiden kyytiin ja soittamaan torvea.

Pikkupojasta saakka rekkojen keskellä kasvanut Mika Auvinen muistaa hyvin, miten hienoa oli pienenä päästä ison auton kyytiin ja soittaa torvea.

Auvinen ei osannut lainkaan etukäteen aavistaa, miten suuri yleisömenestys tapahtuma tulisi olemaan. Aurinko paistoi, torvet soivat ja suosituimpiin ohjaamoihin riitti jonoa pitkin päivää.

– On kiva nähdä nuorten iloa ja huomata, että olemme onnistuneet. Yhdessä tätä tehdään tiimin kanssa, kuten jääkiekkojoukkueessa.  Olen huomannut, että rekkaspottareita tulee jatkuvasti lisää.  Alaa vaivaa kuljettajapula ja uusia tekijöitä tarvitaan. Siksi on hienoa, että kuljetusala kiinnostaa nuoria.

Teksti ja kuvat Sanna Sarenius