Ponsselta uusi Scorpion-harvesteri

26.02.2021

Parannuksia työergonomiaan, turvallisuuteen, ohjaamon ja käytettävyyteen.

Scorpion-harvesteri nousi nopeasti yhdeksi Ponssen menestystuotteista, kun se esiteltiin ensimmäisen kerran suurelle yleisölle vuonna 2013. Heti lanseerauksensa jälkeen Scorpionista muodostui maailmanlaajuinen myyntimenestys ja vastuullisen metsänhoidon kansainvälinen symboli. Scorpioneja on valmistettu jo yli 1200 kappaletta ja niitä löytyy 25 maasta ympäri maailmaa.

Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, Scorpion on luonut nahkansa. PONSSE Scorpion on valmistajan mukaan vakaudeltaan omassa luokassaan, ja se tarjoaa tehoa ja tuottavuutta ympäristön ehdoilla pienin pintapainein. Tuotekehityksessä huomio on kiinnitetty ennen kaikkea työergonomiaan, turvallisuuteen, ohjaamon näkyvyyteen sekä käytettävyyteen.

– Uuden Scorpionin-malliston kehityksen lähtökohtana oli kuten aina ennenkin metsäkoneenkäyttäjiltä saatu palaute, jota hyödyntämällä olemme saaneet nämä nyt esiteltävät uudistukset vietyä tuotantoon. Ohjaamon työtila on muokattu käytännöllisemmäksi ja Scorpionin hiljainen maisemakonttori on kehitetty nimenomaan kuljettajien viihtyvyyttä ja jaksamista ajatellen, kertoo Jan Kauhanen, Ponssen harvestereiden tuotepäällikkö.

Scorpionin tunnusomaisia piirteitä ovat sen näkyvyys ja ohjattavuus. Yksi näkyvimmistä muutoksista on uusi yksiosainen etuikkuna, joka yltää ohjaamon katolle saakka tarjoten entistäkin paremman näkyvyyden ja turvallisen työskentelyn kaikenlaisissa olosuhteissa. Lisäksi ainutlaatuinen nosturiratkaisu tarjoaa erinomaisen näkyvyyden joka suuntaan.

PONSSE Scorpion ja Scorpion King -harvesterit on varustettu PONSSE Opti 5G- tietojärjestelmällä ja uudistetulla ohjelmiston käyttöliittymällä. Opti 5G mahdollistaa PONSSE Harvester Active Crane -nosturin hallintajärjestelmän. Se tuo harvesteriin uuden tavan hallita nosturia ja tehostaa työskentelyä. Active Cranen avulla kuljettaja ohjaa nosturin yksittäisten toimintojen sijasta suoraan harvesteripään liikettä, mikä mahdollistaa kuljettajan keskittymisen nosturityöskentelyn sijaan puun prosessointiin. Active Cranea hallitaan kahdella ohjausvivulla, joista toisella ohjataan harvesteripään korkeutta maasta ja toisella liikkeen suuntaa. Ohjausten liikeradat on erityisesti optimoitu tyypillistä harvesterityöskentelyä varten. Järjestelmä huolehtii myös nosturin kaikkien toimintojen automaattisesta hidastamisesta ennen liikealueen loppumista estäen mekaanisia rakenteita ja kuljettajaa rasittavia iskuja. Kun kuljettaja osoittaa halutun paikan, Active Crane hoitaa noston, taiton ja jatkeen käytön automaattisesti.

PONSSE Opti 5G tietojärjestelmä lanseerataan ensivaiheessa PONSSE Scorpioniin Suomen ja Ruotsin markkinoille – muut alueet seuraavat myöhemmin.

Lähde: Ponsse