Pakki päälle vauhdissa – Volvolta uusia keinoja ajamisen helpottamiseksi

22.06.2022

Volvo Trucks esitteli uusia toimintoja, jotka parantavat turvallisuutta ja ajettavuutta sekä tukevat tarkkaa käsittelyä ahtaissa paikoissa ja kuoppaisilla tai liukkailla teillä, kuten esimerkiksi rakennustyömailla.

– I-Shift-vaihteiston useiden älykkäiden päivitysten ansiosta voimme tarjota uusia toimintoja, jotka parantavat ajettavuutta, turvallisuutta ja mukavuutta. Kukin toiminto lisää ajoneuvon hallittavuutta ja helpottaa sen käyttöä liikuteltaessa, sanoo Pär Bergstrand, Volvo Trucksin Heavy Duty Transmission -päällikkö.

Terrain Brake helpottaa ohjaamista alhaisilla nopeuksilla epätasaisessa maastossa. Yleensä jos kuljettaja jarruttaa niin, että yksi pyöristä on korkeamman pinnan reunalla, kuten ison kiven tai reunakiveyksen päällä, pyörä liukuu alas ennen kuin kuljettaja ehtii jarruttaa. Tällöin ajoneuvoa on vaikea pitää hallinnassa. Uusi Terrain Brake jarruttaa heti, kun kuljettaja vapauttaa kaasupolkimen. Kuorma-auto pysyy siten vakaasti paikallaan, mikä mahdollistaa pienet erittäin tarkat liikkeet.

– Terrain Brake on ihanteellinen maastoajossa, kuten rakennustyömailla, kaivoksilla tai sorateillä, mutta siitä voi olla hyötyä myös kaupunkiajossa hidastetöyssyjen ja reunakiveysten yli ajettaessa. Se parantaa tilanteessa kuin tilanteessa ketteryyttä ja hallintaa, mikä tekee työstä turvallisempaa ja helpompaa, Pär Bergstrand jatkaa.

Suunta vaihtuu vauhdissa

Change Direction on toinen ratkaisu, joka helpottaa kuorma-auton ohjaamista alhaisilla nopeuksilla. Esimerkiksi ahtaassa tilassa kääntyminen tai lastauslaiturille peruuttaminen vaatii yleensä pieniä teräviä liikkeitä ja kuljettajan on käytettävä vuoron perään jarrua ja kaasua. Jarrun painamisen sijasta, kuljettaja voi nyt vaihtaa peruutusvaihteelle, vaikka auto liikkuu eteenpäin. Toiminto jarruttaa ajoneuvon automaattisesti pysähdyksiin ja alkaa sitten peruuttaa, kun kuljettaja vain pitää kaasupolkimen alas painettuna. Ajosunnan muuttaminen käy vaihdetta vaihtamalla ja kaasupoljinta koko ajan painamalla.

Vakauden puolesta

Active Grip Control on toiminto, joka parantaa vakautta ja kiihdytystä liukkaissa olosuhteissa. Jos kuorma-auto alkaa luistaa, anturit reagoivat ja käynnistävät pidon auttaen kuljettajaa pysymään tiellä. Uusi toiminto on myös suunniteltu vähentämään linkkuun menemisen ja yliohjauksen riskiä ajettaessa ilman kuormaa.

Volvo Trucks on myös päivittänyt vakionopeussäätimen niin, että se voidaan aktivoida neljän kilometrin tai jopa kahden kilometrin tuntivauhdissa, kun sitä käytetään valinnaisvarusteena saatavien ryömintävaihteiden kanssa.

Saatavuus:

  • Terrain Brake on saatavana lisävarusteena Volvo FH16:een ja muihin Volvon kuorma-autoihin, joissa on vetävä etuakseli.
  • Change Direction on saatavana lisävarusteena kaikkiin Volvo FH-, FM- ja FMX-malleihin.
  • Active Grip Control on vakiovarusteena kaikissa Volvon raskaissa kuorma-autoissa, joissa on sähköinen voimansiirto sekä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta myös kaikissa Euro 6 -moottorilla varustetuissa raskaissa kuorma-autoissa.
  • Päivitetty vakionopeussäädin on vakiovarusteena kaikissa Volvon raskaissa kuorma-autoissa.

 

Lähde: Volvo Trucks