Heli Laaksonen kirjoitti kirjan rekkajonosta

08.09.2020

Heli Laaksonen kirjoitti kirjan rekkajonosta

Kahdesta rekkakuskista kertova romaani valittiin Kirjan päivien juhlateokseksi.

– Kipinän kirjaan sain jo vuosia sitten, kun liftasin rekkojen kyydissä Enontekiölle ja takaisin, Laaksonen kertoo.

 

Heli Laaksosen kirjoittama kirja Ajopuujalka alkaa siitä, kun kaksi rekkakuskia, Paki ja Eki, jumppaavat rekkajonon vieressä ja koettavat saada aikaa kulumaan – jono seisoo jo kolmatta päivää. He iskevät molemmat silmänsä nättiin naispuoliseen kuskiin ja tekevät monenlaisia manööverejä saadakseen tältä huomiota. Jono seisoo aina vain ja aika kuluu – kunnes kuskit havahtuvat siihen, että he ovat odotelleet paikoilleen jo 50 vuotta. Millaiseksi on maailma sillä välin muuttunut – ja millaiseksi he itse? Lyhykäisyydessään tällainen on teoksen raami.

– Tarina on yllätyksellinen ja koko kirjan maailma on outo, lystikäs – mutta hyvin rakastava ja ihmisyyttä ymmärtävä. Erityisen jännittäväksi kirjoittamisen teki se, että päätin kertoa tarinan rekkakuski Pakin suulla. Kuvittelin siis, millaista olisi olla rekkamies ja kuljettaa juttua! Kipinän kirjaan sain jo vuosia sitten, kun liftasin rekkojen kyydissä Enontekiölle ja takaisin. Rauman ABC:llä yksi Arska otti kyytiin ja runsaan viikon kuluttua tulin viimeisen siivun etelämmäksi Euran Auramaan kuskin punaisella Mersulla. Kirjoitin kuskien sutkauksiaan kynä sauhuten! Osa on päätynyt lähes sellaisenaan kirjaan. Esimerkiksi yhdeltä kuljettajalta kysyin, milloin hän on ollut ensimmäistä kertaa kuorma-auton puikoissa. Kuski vastasi: ”Kolmevuotiaana. Isä antoi ajaa ja äiti huusi vieressä.”, Laaksonen kertoo kirjastaan.

Ajopuujalan nimi on monitahoinen, ajoa, ajopuuta, puujalkaa. Ajamisesta tietysti on kysymys, kun päähenkilöt ovat kaikki kuljetusalalla.
– Ajopuuna taas tässä olemme kaikki elämän keskellä, kohtalon viemänä. Itse voi koettaa meloa, mutta viime kädessä virrat kuljettavat. Lisäksi yksi kuskeista on omasta mielestään erinomaisen mainio humoristi ja kertoo mitä huonoimpia vitsejä jatkuvasti. Niitä oli luontevaa keksiä, koko ajan lähipiiri joutuu kärsimään niistä meilläkin. VRT. Mikä on kiinalaisten lempihedelmä? – Pandariini. Mikä on eläimen vastakohta? – Kuolain.

– Ajopuujalka on monella tavalla erilainen kuin aikaisemmat kirjani. Se on pitkä kertomus, kokonainen n. 150-sivuinen romaani, vaikka siinä onkin yksittäisiä runoja kuvastamassa henkilöiden todellisia ajatuksia, niitä joita ei voi sanoa ääneen. Teos on yleiskielinen – eli väki pääsee nyt lukemaan suomen kieltäni. Hahmojen repliikit ovat tietysti puhekieltä, muhevaa murretta.

Laaksosen kirjoittamaa, Kirjakauppaliiton kustantamaa teosta jaetaan 7.–13.9.2020 kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaneille. Kirja on saatavissa vain kaupanpäällisenä ja vain Kirjan päivien ajan. Tiedot kirjaa jakavista kirjakaupoista löytyy osoitteesta www.kirjanpaivat.fi.

Aiempia nimikkokirjailijoita ja juhlateoksen kirjoittajia ovat olleet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Ronja Salmi, Roope Lipasti ja Leena Lehtolainen.