Autoliitto: tieliikennelaki sai aikaan hengenvaarallisia risteyksiä

20.02.2023

Kesäkuussa 2020 voimaan tulleessa tieliikennelaissa on vaarallinen säännös. Se on lain 24 pykälässä. Siinä todetaan, että muita tienkäyttäjiä on väistettävä tultaessa ajoradalle jalkakäytävän tai pyörätien ylityksen jälkeen.

Lain esitöissä tarkennetaan, että säännös on uusi ja se mahdollistaa väistämisvelvollisuutta osoittavan liikennemerkin (ns. kärkikolmion) korvaamisen tien rakenteella. Ainakin Helsingin kaupunki on alkanut soveltaa innokkaasti uutta säännöstä jättämällä tuiki tarpeellisia liikennemerkkejä pystyttämättä.

Risteykseen ajettaessa jalkakäytävän tai pyörätien ylitys ei välttämättä ole autoilijalle itsestään selvää. Kysymyksessä on pahimmassa tapauksessa vain jonkinmoinen ajoradan kohoumana. Se kuitenkin muuttaa väistämissäännön päälaelleen. Oikealta tulevan on väistettävä risteykseen vasemmalta tulevia.

Jos maa on paljas, jalkakäytävä ja pyörätie lienevät ehkä tunnistettavissa, mutta talvi muuttaa tilanteen. Kohoumaa ei välttämättä havaitse jään ja lumen alta. Se on oikealta risteykseen tulevalle autoilijalle todellinen ansa.

Autoliiton Helsingin seudun osasto vaatii, että tieliikennelain sallimaa mahdollisuutta jättää väistämisvelvollisuus osoittamatta liikennemerkillä ei käytetä. Laki on tässä kohdassa epäonnistunut. Liikenneturvallisuuden kannalta on olennaista, että risteykseen saapuvat tietävät yksikäsitteisesti kenen pitää väistä ketäkin.

Lähde: Autoliitto Helsingin seudun osasto