Hurja pelastusoperaatio

18.11.2019

Hurja pelastusoperaatio

Ammattikuljettaja Pekka Lanko laskeutui kuormaliinan avulla autoilijan avuksi.

Pekka Lanko laskeutui pelastamaan onnettomuuden uhria kuormaliinojen varassa. Kuva Lillianne Boberg.

Pekka Lanko oli perjantaina 22.2.2019 ajamassa hämärtyvässä illassa tuttua reittiään tietä numero 94 Hammerfestistä Kiirunaan kyydissään norjalaisten postia. Päivän ollessa jo pitkällä kyydissä ollut työkaveri Lillianne Boberg huomasi oikealta puolelta lumen peittämän betonisen kaiteen yli ajaneen henkilöauton, joka oli ajautunut jyrkkää rinnettä lähelle alla vellovaa merta. Auton keula oli vain puolen metrin päässä hyytävästä merestä ja mustasta, vettä vasten olevasta henkilöautosta, oli havaittavissa tuskin muuta kuin jarruvalot.
– Aallot löivät jo liki konepellille. Ilman Lilliannen huomiota en olisi huomannut oikealla puolella ollutta ulosajoa, Pekka toteaa.

Sen enempää miettimättä rovaniemeläinen Pekka pysäköi ajoneuvonsa tien laitaan ja nopean tilannekatsauksen jälkeen päätti itse ryhtyä mahdollisimman pian toimimaan. Hän etsi autosta kuormaliinat, kiinnitti yhden niistä itseensä ja otti toisen kainaloonsa, samalla kun Lillianne sitoi ne kuorma-autoon. Kohta hän jo laskeutui jyrkkää kivistä lumen peittämää rinnettä alas autolle. Tässä vaiheessa paikalle oli pysähtynyt myös paikallinen sora-auton kuljettaja, joka soitti paikalle palokunnan ja poliisit.

Alas laskeuduttuaan Pekka sitoi ensiksi liinan auton peräkoukkuun varmistaakseen, ettei veden varaan vajoamassa oleva auto pääse luisumaan alas mereen. Kuva Lillianne Boberg.

Pekka oli kuitenkin mennyt jo rinnettä alas, ilman tarkempaa tietoa siitä keitä mahdollisesti autossa oli kyydissä. Alas laskeuduttuaan Pekka sitoi ensiksi liinan auton peräkoukkuun varmistaakseen, ettei veden varaan vajoamassa oleva auto pääse luisumaan alas mereen. Tämän jälkeen hän eteni kuljettajan ovelle ja sai oven auki. Vastassa oli noin 30-vuotias kuljettaja, joka järkytykseltään tuskin pystyi liikkumaan. Pekan ansiosta kuljettaja kuitenkin saatiin turvallisesti ulos autosta ja rinnettä ylös tielle. Kaikki tämä oli ohi muutamassa minuutissa jo ennen palokunnan saapumista. Palokunnalle jäi kuitenkin vielä tehtäväksi hinata Pekan liinalla sitoma auto takaisin tielle.

Pekka palkittiin Helsingissä torstaina 14.11. järjestetyssä Ammattina Sankari -palkintogaalassa 5 000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet Lanko lahjoitti kampanjan sääntöjen mukaan hyväntekeväisyyteen: Lapin keskussairaalan syöpälasten yksikölle auttaakseen niiden toimintaa. Palkinnon luovutti tilaisuuden juhlapuhuja valtiosihteeri Mikko Koskinen.

Ammattina Sankari -kampanjan palkitut Pekka Lanko ja Lillianne Boberg. Kuva Kimmo Levonen.

Ammattina Sankari -kampanja on vuosien aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 39 857 euroa. Ammattina sankari -kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Bridgestonen lisäksi Suomen Rahtarit ry, Scania Suomi, Milcoa Oy, Niemi Palvelut Oy ja Raskas Kalusto -lehti.

Pekan mielestä matkassa oli onnea, koska ilman kuorma-auton korkean ohjaamon näköalaa Lillianne tuskin olisi havainnut koko autoa.
– Iso kiitos tästä kaikesta kuuluu ehdottomasti Lilliannelle”, sanoo Pekka ylpeänä Ammattina Sankari kampanjan palkintogaalassa, jonne hänet ja Lillianne lennätettiin Norjasta vastaanottamaan vuosittain jaettava Ammattina Sankari -palkinto.

Pekka toteaa saamastaan palkinnosta vaatimattomasti:
– Ratin ja penkin välissä istuu ja petillä nukkuu pääosin täysin tavallisia ihmisiä ja siksi on hienoa, että kuljetusalan hiljaisten puurtajien arkea nostetaan esiin tämän tyyppisellä positiivisella kampanjalla. Minusta tässä ollaan hyvällä asialla.