Ajoneuvo muuttaa muotoaan kuljetusten mukaan

11.06.2019

Ajoneuvo muuttaa muotoaan kuljetusten mukaan

Scanian uusi NXT kuljettaisi ihmiset, jätteet ja tavarat.

Scania suunnittelee akkusähköllä toimivaa itseohjautuvaa kaupunkiautoa. NXT kuljettaisi matkustajat töihin aamuisin ja kotiin iltaisin, toimittaisi tavaran päiväsaikaan sekä keräisi jätteet öisin. Ajoneuvo voi siis muuttaa muotoaan erilaisia tehtäviä varten kaupungissa.

Kahdeksan metrin pituinen bussimoduuli rakennetaan yhtenä yksikkönä, mikä vähentää painoa huomattavasti. Uudelleen muotoillut akut ovat lattian alla, missä ne hyödyntävät muuten hukkatilaksi jäävää tilaa sekä parantavat painojakaumaa. Kevyen, alle kahdeksan tonnin painon ansiosta ajoneuvon kantama nykyisillä akuilla on arviolta 245 kilometriä.

NXT:ssä etu- ja taka-ajomoduulit voidaan asentaa bussin koriin, kuorma-auton koriin tai jäteautoon. Konseptiajoneuvon bussimoduuli on esitteillä Kansainvälisen joukkoliikenneliiton UITP:n Global Public Transport Summit -tapahtumassa Tukholmassa 10.-12. kesäkuuta.

Tänä päivänä kaupunkien ihmis- ja tavaravirrat ovat kaukana optimoidusta, sillä tavaraa kuljetetaan aamun ruuhka-aikana samanaikaisesti, kun monet ihmiset ovat liikkeellä. Toisaalta ammattimainen tavaraliikenne on monesti kielletty kaupunkien keskustoissa yöaikaan, kun asukkaat nukkuvat.

– NXT on kaupunkiliikenteen tulevaisuuden visio. Monet näistä teknologioista eivät ole vielä täysin valmiita, mutta meille on ollut tärkeää oikeasti rakentaa konseptiajoneuvo, jolla voimme näkyvästi ja teknisesti esitellä alan mahdollisuuksia, sanoo Scanian toimitusjohtaja Henrik Henriksson.

– NXT on suunniteltu vuotta 2030 ja sitäkin kaukaisempaa tulevaisuutta silmällä pitäen käyttäen monia jo nyt saatavilla olevia edistyksellisiä ominaisuuksia.

Lähde: Scania