Volvo patentoi uuden männän

08.03.2019

Volvo patentoi uuden männän

Männän aaltomallinen muotoilu tehostaa palamista. I-Save-toiminto voi säästää 7 prosenttia polttoainekuluja.

I-Save-toiminnolla varustetun Volvo FH:n ytimessä on uusi kaukokuljetuksiin tarkoitettu D13TC-moottori. Mäntien sisäpuolen patentoitu aaltomallinen muotoilu tehostaa palamista ja parantaa tehokkuutta, sillä lämpöä ja energiaa suunnataan sylinterien keskelle. Pakokaasujen ylimääräinen energia ohjataan uudelleen moottorin käyttövoimaksi. Tämä tapahtuu niin kutsutulla turbocompound-lisäturbiinilla.

D13TC-moottori tuottaa lisävääntöä jopa 300 Nm. Tällöin vähempi kiihdyttäminen ja pienempi polttoainemäärä riittää tasaisen vauhdin ylläpitämiseen maantieajossa. Ratkaisu on ihanteellinen kaukoliikenneasiakkaille.

I-Save-toiminnon muita ominaisuuksia ovat uudet polttoainetehokkaat taka-akselit, päivitetty karttapohjainen I-See-järjestelmä, joka analysoi reitin korkeusvaihtelut ja sopeuttaa ajon niiden mukaan, sekä kaukokuljetuksia varten optimoitu vaihteenvaihto-ohjelmisto. Valmistajan mukaan näiden tuotteiden ja palveluiden tehokkuusparannukset voivat tuoda kaikkiaan 7 prosentin säästöt polttoainekustannuksiin D13 Euro 6 Step D -moottoriin verrattuna, kun siinä ei ole taloudellisuuspakettia. Lisäksi vakionopeudensäätimen käyttö, ajoneuvon erittely ja kuorma, todelliset pinnanmuodot, kuljettajan ajokokemus, sääolosuhteet ja monet muut tekijät vaikuttavat todelliseen kulutukseen.

– Myöskin Suomessa ajettujen kenttäkokeiden tulosten perusteella olemme erittäin vakuuttuneita I-Save-toiminnon mukanaan tuomasta hyödystä asiakkaillemme. Ympäristöarvot ovat meille Volvolla erittäin tärkeitä. Pienemmän kulutuksen ansiosta Volvo kuorma-autot rasittavat ympäristöä entistäkin vähemmän, Volvo Trucksin Suomen myyntijohtaja Reino Manninen kertoo.

I-Save-toiminnolla varustettu Volvo FH on tilattavissa Euroopan markkina-alueilla 11.3.2019 alkaen.

I-Save-toiminnolla varustetun Volvo FH:n ominaisuudet:

  • D13TC (turbocompound) moottori, 460 hv (2 600 Nm) tai 500 hv (2 800 Nm)
  • Uudet, erittäin polttoainetehokkaat taka-akselit
  • Tyhjäkäyntisammutus
  • I-Roll toiminnolla varustettu I-Cruise, joka säätelee nopeutta ja pitää polttoaineenkulutuksen alhaisena
  • Säätyvätilavuuksinen ohjaustehostinpumppu
  • Päivitetty I-See
  • Päivitetty, kaukokuljetusohjelmistolla varustettu I-Shift