Volvolta uusi etäisyysvaroitin

21.05.2019

Volvolta uusi etäisyysvaroitin

Volvo Trucksin turvajärjestelmä auttaa kuljettajia pitämään turvavälin edellä ajavaan ajoneuvoon.

Jos havaitaan, että ajoneuvot ovat lähempänä toisiaan kuin 1,5–3,5 sekunnin turvaväli edellyttää, tuulilasiin syttyy punainen valo.

Peräänajo-onnettomuudet muodostavat noin 20 prosenttia kaikista vakavista raskaille ajoneuvoille sattuneista törmäyksistä.
– Tällaiset onnettomuudet johtuvat usein huomiokyvyn herpaantumisesta ja liian lyhyestä ajoetäisyydestä edessä olevaan ajoneuvoon. Etäisyysvaroitin varoittaa kuljettajaa punaisella valolla tuulilasissa heti, kun kuorma-auto on liian lähellä edessä olevaa ajoneuvoa. Tällöin törmäys voidaan useimmissa tapauksissa estää, sanoo Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuuspäällikkö Carl Johan Almqvist.

Etäisyysvaroitin on osa hätäjarrulla varustettua törmäysvaroitinta, joka on Volvo Trucksin ajamista tukevan järjestelmän uusin versio. Jos etäisyysvaroittimen antamaan varoitukseen ei reagoida, vilkkuva varoitusvalo ja äänimerkki hälyttävät kuljettajan toimimaan. Viimeiseksi hätäjarrujärjestelmä kytkeytyy toimintaan. Kaikki tämä tapahtuu muutaman sekunnin aikana.

Toiminto on tarkoitettu käytettäväksi valtateillä taajamien ulkopuolella. Se kytkeytyy käyttöön nopeuden ylittäessä 60 km/h, ellei mukautuva vakionopeussäädin ole jo käytössä. Kuten törmäysvaroitusjärjestelmän muut toiminnot, etäisyysvaroitin perustuu kamera- ja tutkatekniikan yhdistelmään. Laitteiden avulla lasketaan etäisyys ja tunnistetaan tiellä olevat kohteet.

Jos kuljettaja ei hidasta ajonopeutta, törmäysvaroitusjärjestelmä aktivoituu ja varoittaa kuljettajaa voimistuvilla äänimerkeillä ja visuaalisilla varoitussignaaleilla. Tämän jälkeen hätäjarru kytkeytyy toimintaan tarvittaessa.

– Kuljetusyrityksille turvallisuuteen panostaminen on järkevää – ihmishenkien suojelemiseksi se myös säästää selvää rahaa. Kustannussäästöjä tuovat esimerkiksi alhaisemmat vakuutus- ja korjauskustannukset ja aiempaa harvemmat suunnittelemattomat seisonta-ajat. Lisäksi turvallinen ajotapa on yleensä myös polttoainetaloudellinen. Hyvin koulutettujen, turvallisuustietoisten kuljettajien ja aiempaa turvallisempien kuorma-autojen yhdistelmä hyödyttää kaikkia, Almqvist sanoo.

Etäisyysvaroitin on saatavana Volvo FH-, Volvo FH16-, Volvo FM- ja Volvo FMX-kuorma-autoihin, jotka on valmistettu vuonna 2018 viikolla 23 ja siitä eteenpäin. Kuorma-autot on lisäksi varustettava Volvo Trucksin automaatisella hätäjarrutus- ja törmäysvaroitinjärjestelmällä.

Lähde: Volvo Trucks