Venäjän rekisterikilvissä olevat perävaunut kiellettiin EU:n alueella

26.06.2023

Euroopan unionin 11. pakotepaketti kieltää Venäjän rekisterikilvissä olevien perävaunujen ja puoliperävaunujen liikennöinnin EU:n alueella, vaikka vetoauto olisi rekisteröity Venäjän ulkopuolelle. Kielto tuli voimaan keskiyöllä 24.6.2023, minkä jälkeen Tulli käännyttää perävaunut takaisin Venäjälle.

Venäjän rekisterikilvissä olevien vetoautojen tulo EU:hun kiellettiin vuosi sitten huhtikuussa.

– Arviomme mukaan noin 40 % itärajan ylittävissä kaupallisen liikenteen maantiekuljetuksissa perävaunu tai puoliperävaunu on rekisteröity Venäjälle, sanoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit ennen kiellon astumista voimaan.

EU:n alueella olevien, Venäjälle rekisteröityjen perävaunujen ja puoliperävaunujen osalta kielto tulee voimaan 30.6.2023.

 

Uudet pakotteet kieltävät myös yli 1,9 litran moottoreilla varustettujen henkilöautojen, matkailuautojen ja maastoajoneuvojen viennin Venäjälle ilman arvorajaa. Tähän asti alle 50 000 euron arvoisten autojen vienti on ollut mahdollista. Myös hybridi- ja sähköautot lisättiin pakotteiden piiriin.

– Kauttakulkukiellon laajeneminen lisää Tullin pakotevalvonnan mahdollisuuksia puuttua pakotteiden kiertämiseen. Olemme havainneet mahdollisia pakotteiden kiertämisyrityksiä ja tehneet yhteistyötä muiden EU:n ulkorajavaltioiden tullien kanssa, jotta pakotevalvonta olisi entistä tehokkaampaa. Pakotteiden vaikuttavuutta tehostavat myös uudet pakotteiden piiriin tulevat tavararyhmät, kertoo Rakshit.

Vientipakotteet koskevat jatkossa entistä laajemmin esimerkiksi myös erilaisia koneita, mittaus- ja tarkkailulaitteita, kameroita ja optisia laitteita sekä raskaan liikenteen renkaita. Tullin alustavan arvion mukaan uusien vientipakotteiden alaisia tavaroita on viety tällä hetkellä Venäjälle keskimäärin 1,5 miljoonalla eurolla kuukaudessa.

Pakotepaketti laajensi myös meriliikenteeseen liittyviä pakotteita muun muassa lastauksen ja satamaan saapumisen sekä poistumisen osalta.

Lähde: Tulli