Väärän mallinen ajopiirturi esti satojen uusien kuorma-autojen käytön – sitten Traficom muutti omatoimisesti EU-sääntöjä

08.09.2023

Elokuun 21. päivästä alkaen ensirekisteröidyissä kuorma- ja linja-autoissa piti kiiltää uusi toisen sukupolven älypiirturi.
Toisin kuitenkin kävi. Piirturivalmistajat eivät pystyneet toimittamaan kaikkiin uusiin ajoneuvoihin EU:n vaatimia toisen sukupolven älypiirtureita. Tilanne ajoi autoilijat hankalaan tilanteeseen. Uusiin kuorma-autoihin oli asennettu kyllä toimiva ensimmäisen sukupolven älypiirturi, mutta se oli väärää mallia eikä sillä olisi päässyt katsastuskonttorista liikenteeseen.

Asia kosketti noin 700 ajoneuvoa Suomessa, Euroopan tasolla 24 000.

– EU ei saanut ratkaisua aikaan, ja asia jätettiin kansallisesti hoidettavaksi. Se oli erittäin vaikea tilanne. Jos päästäisimme ajoneuvot ilman toisen sukupolven älypiirtureita ajoon, päätöksemme olisi ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa, jota meidän pitää noudattaa, Traficomin johtava asiantuntija Mikko Västilä sanoo.

Traficom teki autoilijoiden kannalta järkevän linjauksen, jotta sadat ajoneuvot eivät jäisi lojumaan pihoille vääräntyyppisen piirturin takia.

– Sallimme ajoneuvon yksittäishyväksynnän 1C-tyypin ajopiirturilla (ensimmäisen sukupolven älypiirturi), jos uuden piirturin saatavuus on ollut ongelma eikä ajoneuvoa ole voitu rekisteröidä ennen 21.8.2023. Vanhat piirturit tulee kuitenkin vaihtaa toisen sukupolven älypiirtureihin (1Cv2) seuraavaan määräaikaiskatsastukseen mennessä tai mieluummin heti kun uusia piirtureita saa.

Ongelmaksi jää kuitenkin, jos kyseisillä tuliterillä ajoneuvoilla lähtee EU- tai ETA-maihin. Näissä maissa kansainvälisessä liikenteessä EU vaatii toisen sukupolven älypiirturin 21.8.2023 jälkeen ensirekisteröidyissä kuorma- ja linja-autoissa. Poliisilla tai muilla valvovilla viranomaisilla on mahdollisuus rangaista ajoneuvon haltijaa väärällä piirturityypillä ajamisesta.

Näistä toisen sukupolven älypiirtureista tuli kuumaa tavaraa. Kuva Piirla/Stonerigde

 

Toisen sukupolven älypiirtureita löytyi syyskuun alussa kymmenkunta muun muassa Raskassarja-liikkeisiin piirtureita toimittavalta Piirla Oy:lta.

– Koko Eurooppa huutaa nyt uusia toisen sukupolven älypiirtureita. Tämän takia niiden hinnat ovat normaalia kovemmat. Piirturivalmistus alkoi niin myöhään, että käytännössä kaikki uudet menevät nyt ajoneuvotehtaille. Meidän pitäisi saada päämieheltämme Stoneridgeltä 1Cv2-piirtureita jonkun verran tämän vuoden loppupuolella, Piirlan toimitusjohtaja Harri Salmi kertoo.

Salmi toivoo tilanteen normalisoituvan ensi vuonna. Mikäli piirturinvaihdolla ei ole kiire, hän vinkkaa odottamaan hetken. Hinnoilla on tapana laskea, kun volyymit kasvavat.

– Kun tulee piirturinvaihdon aika, kannattaa pyytää tarjousta useammasta paikasta, varsinkin jos vaihdettavana on useita piirtureita, Salmi vinkkaa.

Lisätietoa:

Traficom

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/ajopiirturimuutokset-kuorma-ja-linja-autoissa-2182023-alkaen

Piirla

https://piirla.fi/artikkelit/

Teksti Sari Järvinen Kuva Piirla/Stoneridge