TV-Sankari Saarisen hurjimpia reissuja ei kuvattu

22.01.2019

TV-Sankari Saarisen hurjimpia reissuja ei kuvattu

Ammattina sankari -tv-sarjan kuljettaja ei ota kuvaajaa mukaan haastavimmille työmatkoilleen.

– Lapseni asuvat Lahdessa. Pääsen käymään siellä Oulusta pitkien työviikkojen jälkeen vain noin parin kuukauden välein, mutta näin hyvältä työnantajalta en lähtisi pois pitkän kotimatkan vuoksi, Saarinen kertoo. Kuva Pentti Kiviranta.

Transport Savikko Oy:n kuljettaja Sami Saarinen sai viime syksynä rekkansa koppiin reissukaveriksi Ammattina sankari -televisiosarjan kuvaajan. Hän seurasi Saarista matkalla Kempeleestä Pohjois-Pohjanmaalta Pohjois-Norjan Hammerfestiin. Menomatkalla kuljetettiin moottorikelkkoja ja mönkijöitä Kautakeinoon, Altaan ja Hammerfestin seudulle Rypefjordiin, ja paluumatkalla Ouluun auto oli kalalastissa. Se noudettiin Altan seudulta.

Myös alkuvuodesta 2019 Saarisen keikat suuntautuvat usein Oulusta pohjoiseen. Tammikuussa hän on vienyt “ylös” mennessään moottorikelkkoja Rovaniemelle ja hakenut kalakuormaa suomalaisille jopa Lofooteilta asti.

– Televisiosarjaan kuvattu reissu oli melko tyypillinen. Norjasta Suomeen ajellessa matkassani on lähes aina nimenomaan kalalasti. Suomalaisille maistuu norjalainen kala, ja hyvä niin, se pitää minut töissä, Saarinen tuumaa.
– Kameramies oli reissussa ihan mukavaa juttuseuraa, ei ollut minkäänlaista vaivaa. Hän on kuvannut melkein kaikki Ammattina sankari -sarjan aiemmat jaksot, joten homma oli hänelle jo hyvin tuttua, autossa asumisineen ja muutenkin. Melkein voisi sanoa, että hänhän oli puolivalmis kuski jo itsekin.
Aikataulu oli kuvausreissulla onneksi kiireetön ja sääkin hyvä.

Saarinen ajaa mielellään erityisesti Oulun ja Pohjois-Atlantin rannikon välisestä reittiä, vaikka se on yleensä talvella erikoisen vaativa, mutta sepä pitääkin tarkkaavaisuuden yllä. Kuva Pentti Kiviranta.

– Ei Norjan reissuissa tosin minun mielestäni saa ihan oikeaa kuvaa kesällä tai syksyllä, sikäli että sää- ja ajo-olosuhteet ovat talvella paljon rankemmat. Toisaalta en kyllä ottaisikaan kuvaajaa tai ketään muutakaan talviaikaan kyytiin. Talvella Norjassa ajaessa riskit ovat melkoisen isot, jos vaikka auto lähtee pahassa paikassa luistelemaan. Tiukassa tilanteessa pitää toimia nopeasti, enkä silloin halua joutua varomaan kyytiläistä. Omia lapsianikaan en koskaan ottaisi mukaan talvireissulle. Kesäaikaan voin ottaa muksuja mukaan.

Saarinen on ollut ammattiautoilija jo 15 vuoden ajan. Hän on ehtinyt kuljettaa monenlaisia liikennevälineitä.

– Olen tykännyt kokeilla vähän kaikenlaista: Espanjan hedelmä- ja vihanneskuljetuksista roska-auton kuljettamiseen ja paikallisliikenteeseen ja niin edelleen. Oikeastaan kaikkea muuta on tullut ajettua paitsi säiliöautoa ja tukkirekkaa.
Norjan reissuja Saarinen on tehnyt Transport Savikko Oy:n leivissä puolentoista vuoden ajan. Monipuolisen ja pitkän ammattikokemuksensa perusteella Saarinen kertoo Norjan olosuhteiden erottuvan kaikista muista.

– Loppiasviikonloppuna ajoin kalakuormaa Lofooteilta Ruotsiin päin pari sataa kilometriä ihan vesijäällä. Edellisenä päivänä oli tullut paljon lunta ja ollut pakkasta, ja sitten satoikin vettä koko päivän. Olihan se sitten melkoista taistelua Norjan vuoristoteillä.

– Eipä niitä kelejä ja tilanteita kuitenkaan liikaa voi jäädä jälkikäteen mietiskelemään tai alkaa etukäteen pelkäämään. Ei tätä hommaa silloin pystyisi tekemäänkään.

Norjassa riittää vaihtelevia maisemia. Kuva Pixapay.

– Eniten työssäni tykkään siitä, että keikan asettamissa puitteissa tässä on oman itsensä herra. Päätän itse, milloin ja missä pidän ruoka- ja kahvipaussit ja mihin tahtiin ajelen – kunhan tietysti kuljetus on aikanaan perillä, ja lakien ja asetusten puitteissa toimitaan. Maisemat vaihtuvat ja monenlaista pääsee näkemään.
Ammatinvalinta on Saariselle itselleen ollut aikoinaan lähes itsestään selvä.

– Niin isäni kuin setänikin ovat ajaneet rekkaa, ja oikeastaan kaikki perhetututkin ovat toimineet huolinta- ja kuljetusalalla. Olen päässyt ensimmäiselle Ruotsin reissulleni kummisedän rekan kyydissä jo nelivuotiaana naskalina. Siitä se sitten lähti.
– Äiti on joskus nauranutkin, että “muissa perheissä lapsesta toivotaan ehkä vaikka lääkäriä tai opettajaa, mutta meidän Samista on kyllä alusta asti pitänyt tulla rekkakuski”.

Transport Savikko Oy:n kuljettaja Sami Saarinen on mukana Ammattina sankari -televisiosarjan kuudennen kauden jaksossa 6. Kaikki Ammattina sankari -sarjan televisiossa kanavalla TV5 esitetyt jaksot ovat katsottavissa netissä osoitteessa https://www.dplay.fi/ohjelmat/ammattina-sankari

Teksti ANITTA ISO-MARKKU Kuvat PENTTI KIVIRANTA