Raskas-Osan uusi huoltohalli on yksi Lapin pisimmistä ja nopeimmista

20.04.2021

Rovaniemellä raskaan liikenteen huolto- ja korjaamotilat nousivat kertaheitolla Suomen modernimpien joukkoon, kun Raskas-Osa Oy avasi uuden varaosamyymälän ja huollon Ahjotielle, Nelostien tuntumaan. Nyt sisään mahtuu ajamaan vaikka kahdella HCT-yhdistelmällä samaan aikaan, sillä 40 metriä pitkässä hallissa on kaksi läpiajettavaa partta.
Ne ovat Lapin pisimpiä.
– Jos ei pitkiä yhdistelmiä ole juuri sillä hetkellä huollossa, mahtuu halliin aika monta pakettiautoa peräkkäin, Raskas-Osan toimitusjohtaja Janne Yliniemelä toteaa.

Uuteen halliin hankittiin myös jarrudynamometri, jota käytetään jarrusovituksissa.
– Tätä ovat monet meiltä toivoneet. Katsastuspalvelut ovat tulossa valikoimiimme myöhemmin.
Uusi vapaan varaosakaupan korjaamo- ja varaosaliike lämpiää ympäristöystävällisesti maalämmöllä.

 

Nopea huoltoon pääsy on ollut Raskassarja-ketjuun kuuluvan Raskas-Osan vahvuuksia. Tämä korostuu entisestään uusien tilojen myötä. Varaosia löytyy aiempaa enemmän suoraan hyllystä, sillä vasta-avatussa myymälässä on 300 neliömetriä enemmän tilaa kuin vanhassa.
– Nimikkeiden määrä on kasvanut jo aiemminkin. Paljon tuli lisää Ivecon merkkihuollon myötä. Etenkin Iveco Daily on lisääntynyt koko ajan näillä seuduilla: sitä alkaa nähdä liikenteessä jo yhtä paljon kuin Sprintteriä, Janne Yliniemelä kertoo.
Postin, kaupungin ja yksityisten autoilijoiden lisäksi Raskas-Osalla käy huollossa ja korvattavana puolustusvoimien ajoneuvoja. Kuorma-autojen lisäksi huolletaan työkoneita: kaikkea kaivinkoneista ja pyöräkuormaajista kevyempiin kiinteistönhuoltokoneisiin. Eikä talossa ole ollut tapana jättää pienempääkään autoa pulaan, sillä hallista löytyy myös henkilöautonosturi.

Varaosaliike muutti uusiin tiloihin helmikuun loppupuolella 2021.
– Se oli helvetinmoinen homma. En voi sitä muuten kuvailla. Kun varaosaliike on ollut 25 vuotta yhdessä paikassa, ei kukaan usko, millainen tavaramäärä on kyseessä, Raskas-Osan perustaja Tapani Yliniemelä toteaa.
Tapani Yliniemelä muistaa yhä Raskas-Osan ensimmäisen liikkeen, joka oli aikoinaan Lapin raskaan puolen ensimmäinen vapaan varaosakaupan myymälä. Sen perustamisesta tuli joulukuussa 40 vuotta.
– Ne tilat eivät olleet meille sopivat: olimme keskellä kaupunkia liikehuoneistossa.Kun muutimme vuonna 1995 Paljetielle, tilat tuntuivat kuin taivaalta. Nyt kun näitä uusia tiloja katsoo, tuntuu kuin olisi päässyt taivaaseen toisen kerran, alan konkari kuvailee.

Raskas-Osan Tapani Yliniemelä oli aktiivisesti mukana pistämässä pystyyn myös valtakunnallisen Raskassarja-ketjun toimintaa. Laajemman ostovoiman avulla myös Pohjois-Suomeen saatiin varaosia tilattua edullisemmin kuin yksinäisenä yrittäjänä olisi pystytty.
Vuonna 2015 Raskas-Osassa päätettiin perustaa Rovaniemelle korjaamo.
– Ajoneuvot kehittyvät koko ajan ja yhä harvempi autoilija pystyy enää tekemään korjauksia itse, Janne Yliniemelä pohtii.
Autoilijat ja koneyrittäjät ottivat korjaamon hyvin vastaan. Tilanteessa oli vain Raskas-Osan kannalta yksi mutta, tarkalleen sanottuna reilun kilometrin pituinen. Varaosaliike ja korjaamo sijaitsivat eri osoitteissa. Tilanne saatiin nyt korjattua, sillä uusi korjaamo ja varaosaliike toimivat molemmat Ahjotiellä, vanhan korjaamon naapuritontilla.
– Koronan vuoksi meillä ei ollut avajaisia eikä 40-vuotisjuhlia. Mutta kun tilanne paranee, ne varmasti järjestetään, Janne Yliniemelä sanoo.

 

Raskas-Osa Oy

 • Perustettu vuonna 1980, avajaiset 8.12.1980
 • Muutto Paljetielle Kansankadulta vuonna 1995
 • Siirtyi kokonaan Tapani Yliniemelän perheelle vuonna 2004
 • Janne Yliniemelä toimitusjohtajaksi vuonna 2008, sukupolvenvaihdos vuonna 2011
 • Korjaamo perustettiin vuonna 2015
 • Muutto Ahjotielle uusiin tiloihin helmikuussa 2021

 

Teksti Sari Järvinen kuvat Tatu Kantomaa

Uudet tilat

 • 600 neliömetrin huolto- ja korjaamo
 • 900 nelilömetrin varaosaliike
 • jarrudynamometri
 • kaksi 40-metristä läpiajettavaa hallia
 • rakennukset lämpiävät maalämmöllä