Raskaan kaluston varaosaliike ja maahantuoja Närhi Oy 60 vuotta

31.10.2023

Kuljetusalan konkarit, marraskuussa 60 vuotta täyttävän Närhi Oy:n yrittäjäveljekset Jarmo ja Jari Närhi odottavat muutosta raskaan kaluston varaosamarkkinoihin.

– Vaihtoehtoisilla polttoaineilla kuten sähköllä ja kaasulla kulkevia kuorma- ja linja-autoja on huollettu hyvin vähän, jos ollenkaan vapaissa korjaamoissa ja -huolloissa. Tilanne muuttuu, kun näihin ajoneuvoihin sopivien varaosien tuotesuoja loppuu ja markkinat avautuvat, Jarmo kertoo.

Tällöin useammat valmistajat pystyvät tuottamaan vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkeviin ajoneuvoihin varaosia. Tämä lisää autoilijoiden valinnanvapautta ja kilpailua sekä laskee hintoja.

– Seuraamme tilannetta ja aiomme olla ensimmäisten joukossa tarjoamassa alkuperäislaatua vastaavia varaosia uusiin käyttövoimiin perustuvaan kalustoon, Jarmo sanoo.

 

Yrittäjäveljekset vähensivät työtunteja mutta lisäsivät myyntiä

Jarin ja Jarmon isä Matti Närhi perusti Kauko Tikkisen kanssa Joensuun Autohajottamo K Tikkinen & Kumppanit 1.11.1963. Alalle ominaiseen tapaan hommia painettiin jokaisena viikonpäivänä. Kova työtahti periytyi pojille. Jari ja Jarmo siirtyivät yrityksen vetovastuuseen vuonna 1988, jolloin liikkeen nimi oli jo vaihtunut Joensuun Autohajottamo Närheksi.

Jarmo (vas.) ja Jari Närhen aikana liiketoiminta on kasvanut.

– Kiitos kuuluu vaimoillemme, jotka käsittääkseni antoivat meille luvan työntekoon. Emme juuri muksujamme nähneet, kun nämä olivat pieniä.

Sitten veljekset muuttivat työkulttuurin. Närhellä oli töissä varsin pätevää väkeä ja vastuuta jaettiin. He vähensivät omat työtuntinsa 70:stä 45:een viikossa.

Närhi Oy:llä varaosien myynti ja maahantuonti kasvoivat ja yritys laajeni neljälle paikkakunnalle. Liikevaihto nousi kymmenessä vuodessa 3,7 miljoonasta eurosta 13,3 miljoonaan.

– Tänä vuonna mennään yli 14 miljoonan. Henkilöstöä on noin 40 ja liikkeitä on Joensuun lisäksi Jyväskylässä, Kuopiossa ja Lappeenrannassa, Närhi Oy:n toimitusjohtaja Kari Melanen kertoo.

 

Kymmeniä miljoonia varaosia ympäri Suomen

Itäsuomalainen yritys on toimittanut varaosia jo pitkään ympäri Suomea vähän kuin huomaamatta. Närhi kuuluu valtakunnalliseen raskaan liikenteen varaosia myyvään Raskassarja-ketjuun, jonka jäsenliikkeet puolestaan myyvät Närhen maahantuomia varaosia ympäri maata. Vuosien aikana Närhen kautta on kulkenut kymmeniä miljoonia osia, joiden turvin kuorma-autoilijat ovat kuljettaneet ruuan kauppoihin ja linja-autoilijat lapset kouluihin.

Närhen verkkokaupan avaamisen myötä markkinat laajenivat.

– Juuri saimme yhden tilauksen Saudi-Arabiasta ja toisen Oslosta, Jari hymähtää.

Närhellä aiotaan jatkossakin seurata kehitystä ja olla tekniikan suhteen etulinjassa. Mutta ainakin yhdessä asiassa 86-vuotiaaksi ehtineen Matin opit ovat yhä käytössä.

– Isä opetti, että kaupankäynnissä on oltava rehellinen. Nykyään puhutaan läpinäkyvyydestä, joka on arvomme. Ei 60 vuotta olisi pystytty toimimaan, jos homma olisi perustunut vilunkipeliin, veljekset toteavat.

Närhi juhlistaa 60-vuotispäiviään 1.11.2023 liikkeissään ja tarjoaa kakkukahvit asiakkailleen.