Drifting kiinnostaa kuorma-autoilijoita – uusi pro-sarja alkaa

17.05.2023

Drifting on Suomessa melko uusi laji, mutta se on vetänyt nopeasti puoleensa raskaan liikenteen ammattilaisia.

Eikä ihme, sillä driftingissä on vauhtia, kumin tuoksua ja roisia koneen voimaa. Siis kaikkea hauskaa. Kuljettajat ajavat lujaa sivuluisuun monesti yli 700-hevosvoimaisilla autoilla, jotka saa tuunata melko vapaasti.

Yhtä sellaista – tarkemmin sanottuna BMW:n 5-sarjalaista – ohjaa Kristian Vadi, Pirkanmaan raskashuolto Oy:stä. Toinen raskaan huollon ammattilainen ohjaksissa on Madness Servicen Joni Viitaniemi. Kuorma-autokuljettajia edustaa Riku Markkola, joka aloitti viime vuonna Drifting Pro2 -sarjassa. Taitava Markkola kurvasi saman tien sarjan mestariksi.

Hieman eri tavalla driftingin SM-sarjaan on osallistunut Erihinaus Oy raskaalla kalustollaan. Yritys on hoitanut hyytyneet kilpurit pois radalta.

Uusi drifting-sarja

Suomalaisesta driftingistä puhuttaessa on ehdottomasti mainittava myös Puuhis. Hänet tuntevat kaikki alaa harrastavat. Petri ”Puuhis” Lähdemäki on ollut kilpa-ajaja Ville Kaukosen mekaanikkona, juontanut kilpailuja ja hoitanut ylipäätään kaikkea niiden järjestämiseen liittyvää. Arkielämässä lajin taustalegendan voi bongata raskaan liikenteen varaosia myyvän Närhen tiskin takaa. Yritys kuuluu Raskassarja-ketjuun.

Nyt Puuhiksella on uutta kerrottavaa, sillä miehellä ei ole tapana pitkään maata laakereillaan. Kesäkuun toisena lauantaina starttaa kokonaan uusi drifting-sarja: FDS (Finnish Drift Series).

– Se on Suomen suurin kaupallinen pro-sarja. Mukaan ilmoittautui tosi hyvä määrä kuljettajia, joista mukaan hyväksyttiin 35. Mukana on mm. lajin sanansaattaja Kaukonen, Markkola, Vadi ja Viitaniemi, Puuhis sanoo.

Sarjalle saatiin vahva taloudellinen tuki, sillä mm. Raskassarja-ketju ja Närhi sponsoroivat sitä ja mahdollistavat osaltaan kilpailut.

”Se vain on niin siistiä”

Laji sai alkunsa, kun japanilainen Kunimitsu Takahashi otti tavaksi kaahata autollaan hurjaa vauhtia mutkiin 1970-luvulla. Hän selvisi niistä ajamalla kylki edellä, yliohjaamalla autonsa. Drifting-kisoissa taidon mittariksi tuli ajaa sivuluisussa mahdollisimman suuressa kulmassa koko radan leveydeltä – ja tietysti mahdollisimman lujaa.

– Kun auto tulee satasta kylki edellä mutkaan, niin vauhdin tuntee katsomossa, joka on suhteellisen lähellä. Drifting on kuin taitoluistelua liukkaalla jäällä. Se vain on niin siistiä, Puuhis hymähtää.

Närhen monitoimitaituri on tehnyt drifting-tapahtumista kuin festareita. FDS-sarjan hän haluaa toteuttaa laadukkaasti, jokaista kisaa myöden. Virallisena järjestäjänä toimii Suomen Drifting ry eli FPDA (Finnish Pro Drifting Association).

– En halua mitenkään parjata rallia, mutta driftingissä ei joudu itikoiden syötäväksi. Koko kisa käydään yhdellä alueella. Toivon kaikki tervetulleiksi mukaan katsomaan ja kannustamaan raskassarjalaisia. Etenkin Kuopion liput kannattaa varata etukäteen, sillä ne voivat loppua kesken, Puuhis vinkkaa.

Kilpailukalenteri

20.5. SHAKEDOWN / Ideapark Seinäjoki Drift & Truck Show

10.6. ROUND 1 / Kuopio

1.7. ROUND 2 / Seinäjoki

19.8. ROUND 3 / Jyväskylä

23.9. FINALS / Honkajoki

Lisätietoa: www.fpda.info

Teksti Sari Järvinen, ajokuvat Jonsuu Photography