Dieselin raju hinnannousu uhkaa kuljetusten jatkuvuutta – ajoneuvoja laitettu seisontaan

10.03.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan uhkaa miljoonien ihmisten elämää. Se on mullistanut koko Euroopan turvallisuustilanteen ja sysännyt maailmanmarkkinat raiteiltaan. Myös kuljetus- ja logistiikka-alaan kohdistuu kriisitilanteesta johtuen suuria kustannushaasteita.  Tilanne on nostanut esiin myös huoltovarmuuden merkityksen. Tarvitsemme kansallisia kuljetuksia enemmän kuin koskaan. Ennestään kalliin dieselin raju hinnannousu sodan seurauksena uhkaa jo kuljetusten jatkuvuutta Suomessa. Näin toteaa SKAL tiedotteessaan.

Sodan seuraukset näkyvät tuotteiden ja energian saatavuudessa sekä hinnoissa. Jotta tavarat saadaan kuluttajien ulottuville ja raaka-aineet valmistavien yritysten käyttöön, tarvitaan kotimaista kuljetusketjua.  Samalla moni kuljetusyritys joutuu pohtimaan toimintaedellytyksiään sodan kiihdyttäessä polttoaineen hinnan nousua. Jo ennestään kalliin dieselin hinta on sodan puhjettua kallistunut noin 20–25 senttiä litralta vain reilussa viikossa. Joulukuun 2021 jälkeen – vain kahdessa kuukaudessa – hinta on noussut lähes 40 senttiä litralta. Tilanne on aiheuttanut vakavan kustannuskriisin kuljetusalalle.

Tyypillisen muutamalla ajoneuvoyhdistelmällä liikennöivän kuljetusyrityksen viikoittainen polttoainelasku on viimeisen reilun viikon aikana voinut nousta tuhansilla euroilla. Mikäli tilanne jatkuu tällaisena, kohtaavat yritykset hyvin lyhyessä ajassa nousseesta dieselin hinnasta vuositasolla jo yli 100 000 euron lisälaskun. Tilanne ajaa yrityksiä taloudelliseen ahdinkoon. Yritykset ovat jopa laittaneet kuljetuskalustoa seisomaan tilanteen vuoksi, mikäli se on ollut mahdollista. Tilanne ei voi olla aiheuttamatta häiriöitä tavarakuljetuksiin.

Dieselin hintakehitys kuukausikeskiarvona helmikuuhun 2022 saakka. Tämän jälkeen dieselin litrahinta on noussut vielä voimakkaasti.

Kotimaiset maantiekuljetukset ovat välttämättömät Suomen huoltovarmuudelle. Huoltovarmuuden ydintä ovat toimintakykyiset kuljetusyritykset. Ala tarvitsee apua akuuttiin kustannuskriisiin tässä ja nyt.

SKAL peräänkuuluttaa toimenpiteitä kaikilta tahoilta, jotka pystyvät vaikuttamaan logistisen palveluketjun toimimiseen. Akuutin tilanteen lisäksi tilanne vaurioittaa pitkällä aikavälillä koko Suomen logistista järjestelmää. Kaikkien tahojen on etsittävä yhdessä ratkaisuja.

SKAL esittää, että poliittiset päättäjät tarkastelisivat kaikkia keinoja, joilla pystytään turvaamaan alan toimintaedellytykset. Esimerkiksi polttoaineveron tasoa ja jakeluvelvoitemääräyksiä on laskettava nopeasti tässä muuttuneessa tilanteessa. Veronalennus ja jakeluvelvoitteen lieventäminen toisivat hieman helpotusta tilanteeseen, jota on ollut mahdotonta ennakoida.