Isän muistolle

24.06.2021

Kuljetusliike Trans Härmä Oy:n uusin täysperävaunullinen rekka on kunnianosoitus yrityksen perustajalle Visa Valkoselle. Nyt hänen työtään jatkavat pojat Anssi ja Matias Valkonen.

 

Kuljetusliike Trans Härmä Oy:n uusin auto on Scania R 500, neliakselinen 8×2, jossa peräkärrynä on Limetecin viisiakselinen ykköspyöräkärry. Auton kuorman purku tapahtuu Moffetin ajoneuvotrukilla. Persoonallisen autosta tekevät erityisesti sitä koristavat yrityksen perustajan Visa Valkosen kasvot sekä häneen liittyvät muistolauseet.

– Isä kuoli viime vuonna vain 52-vuotiaana sydänkohtaukseen. Hän ehti olla mukana tämän auton suunnittelussa ja kaupan aloituksessa, jotka sitten saatoimme loppuun. Päätimme samalla tehdä autosta liikkuvan kunnianosoituksen hänen muistolleen, kertoo toimitusjohtaja Anssi Valkonen.

Hallituksen puheenjohtaja Matias Valkonen sanoo uuden auton omistamisen isälle tuntuvan hyvältä.

– Aivan ehdottomasti. Isä oli muutenkin autopiireissä tunnettu henkilö, eli tuntuu hyvältä pitää hänen muistoaan yllä tällä tavalla. Olemme myös aiemmin käyneet autoillamme rekkanäyttelyissä, eli tällainen ulkoasu toimii siinäkin mielessä.

Katseita kääntävää Scaniaa koristavat Visan Valkosen kuvat ovat Perttu Papusen maalaamia. Muista maalauksista on vastannut Ristimaa Customsin Teemu Sarvela. Auton pääpääväritys on vihreä, mikä johtuu Luoman Puutuotteesta.

– Muut automme ovat pääväriltään punaisia, eli tämä tekee sillä tavalla poikkeuksen. Monet ovat kuitenkin kiitelleet väriä mukavan raikkaaksi, Matias Valkonen toteaa.

Autossa on myös tilaustyönä tehty karjapuskuri sekä muita kromattuja osia kuten tuulilasin lipat sekä kattoraudat, jotka on tehnyt Custom Parts.

– Lisäksi auton penkit on päällystetty ja muukin hytti maalattu sekä päällystetty toiveidemme mukaan. Nämä työ teki Veli Laitinen, Matias Valkonen kertoo.

Auto on saanut Anssi Valkosen mukaan paljon positiivista palautetta värin lisäksikin.

– Kehuja on tullut, kukaan ei ole pitänyt ratkaisuamme huonona. Saimme myös jokin aika sitten pidetyssä Kankaanpää Custom Showssa paljon plusmerkkistä palautetta, monet kertoivat arvostavansa sitä, miten teemme isälle kunniaa.

– Itse tapahtumassa oli väkeä kohtuullisen mukavasti, vaikka alun perin sinne ei pitänyt päästä koronan vuoksi yleisöä lainkaan. Kaikki järjestelyt sujuivat mukavasti, tapahtumasta jäi hyvä kuva.

Auton keulasta löytyy yksi Visa Valkosen lempitoteamuksista.

Scaniaan on myös tulossa Visa Valkoselle omistettu erityiskilpi.

– Rekisteritunnukseksi tulee lähiaikoina VIS-4, toimitusjohtaja toteaa.

Vuonna 1998 perustetussa eteläpohjalaisyrityksessä on työntekijöitä lähes kaksikymmentä. Kalustoon kuuluu yksitoista täysperävaunullista rekkaa sekä kaksi puolikasta. Jo lapsuudessa alaan tutustuneet Valkosen veljekset sanovat vievänsä toimintaa eteenpäin isältä opituilla periaatteilla.

Anssi (vas.) ja Matias Valkonen haluavat tehdä rekan maalauksilla kunniaa edesmenneelle isälleen.

– Isä painotti, että kaikki hoidetaan mitä on sovittu ja luvattu. Samalla mukana pitää silti olla huumoriakin, vaikka homma on välillä totista ja raakaa. Tähän sopii isän sanonta, mikä on maalattu myös autoon: ”Humpuukia pitää olla”, Anssi Valkonen kiteyttää.

Matias Valkonen antaa myös lisänäkemyksen työhön Visa-isän oppien pohjalta.
– Hän totesi usein, ettei maailma laiskoja elätä.

Teksti ja kuvat Tomi Olli