Älykäs häikäisysuoja

07.01.2020

Älykäs häikäisysuoja

Boschin uusi aurinkolippa varjostaa silmät muttei peitä näkymää tielle.

Bosch tuo keinoälyä yhteen huomaamattomimmista auton sisätilojen varusteista: kuljettajan häikäisysuojaan, joka ei ole juuri kehittynyt sen keksimisen jälkeen lähes vuosisata sitten.

Auringonpaisteesta johtuva hetkellinen sokaistuminen aiheuttaa maailmalla kaksi kertaa enemmän auto-onnettomuuksia kuin mitkään muut sääolosuhteet.

Perinteinen häikäisysuoja ei ole tarpeeksi pätevä torjumaan tätä turvallisuusriskiä. Parhaimmillaankin se suojaa kuljettajaa vain osittain peittäen samalla myös osan näkyvyydestä.

Tähän ongelmaan Bosch tarjoaa ratkaisua Virtual Visorillaan. Kyseessä on perinteisen häikäisysuojan korvaava läpinäkyvä LCD-näyttö ja siihen integroitu, intuitiivinen kamera. Boschin ratkaisu hyödyntää älykkäitä algoritmeja ja suojaa kuljettajaa häikäisyltä ilman, että näkymä tiehen peittyy. Virtual Visor esitellään CES 2020 -messuilla Las Vegasissa.

Virtual Visor yhdistää LCD-paneelin ja kuljettajaa seuraavan kameran, joka seuraa auringon aiheuttamia varjostuksia kuljettajan kasvoilla. Tekoälyä käytetään havaitsemaan missä silmät, nenä ja suu sijaitsevat, jotta järjestelmä pystyy tulkitsemaan kasvoille lankeavat varjot oikein. Algoritmi analysoi kuljettajan näkymän ja himmentää näytöstä vain sen osan, josta valo osuu kuljettajan silmiin. Näytön muut osat säilyvät läpinäkyvinä, jolloin häikäisysuoja ei peitä isoa osaa kuljettajan näkökentästä.

Lähde: Bosch