Polttoainelaina turvasi Rekka Groupin kasvun jatkumisen

30.11.2022

Vuonna 2015 perustettu Rekka Group on kasvanut vuosittain perustamisesta lähtien. Yrityksen toimitusjohtaja Suvi Widgrén ja logistiikkajohtaja Oskari Laaksonen laskevat Rekka Groupin tuplanneen liikevaihtonsa kolmen vuoden välein. Kuluvalla tilikaudella yrityksen liikevaihto kipuaa noin 8,5 miljoonaan euroon.

Viime keväänä Rekka Groupin kasvutavoitteiden yläpuolelle alkoi kerääntyä mustia pilviä, kun Venäjän yllättävä hyökkäyssota sai aikaan polttoaineiden hintapiikin. Ratkaisu ongelmaan löytyi lopulta pankkilainasta. Helpolla se ei kuitenkaan tullut.

– Tilanne näytti alkuun hankalalta, sillä oma pankkimmekin käänsi meille selkänsä. Ratkaisu löytyi lopulta kasvurahoitukseen erikoistuneen Nousu Capitalin avulla. Investointeja on pakko tehdä, jos yritystä halutaan kehittää ja kasvattaa. Halusimme rahoitusta kasvuun sekä helpotusta tiukkaan kassatilanteeseen, jota polttoaineiden hinnan nousu tiukensi entisestään. Nousu laati meille rahoitushakemuksen, jolla saimme lopulta tarvitsemamme 1,5 miljoonan euron rahoituksen Oma Säästöpankilta. Takaajaksi lainalle saimme Finnveran, Widgrén kertoo.

Logistiikkajohtaja Oskari Laaksosen ja toimitusjohtaja Suvi Widgrenin mukaan Rekka Group haluaa kasvaa vastuullisesti. Toimistokoira Tarmolla on tärkeä rooli hyvän työilmapiirin rakentamisessa. Kuva Tuomas I. Lehtonen.

 

Lainan avulla Rekka Group selvisi haastavasta kesästä ja alkusyksystä. Yritys pystyi myös uusimaan kalustoaan, edistämään uusia rekrytointeja sekä jatkamaan digitaalista kehitystä alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Laaksosen mukaan haastavaa tilannetta on helpottanut osaltaan asiakkaiden myötämielinen suhtautuminen kuljetushintojen korotuksiin ja aiempaa lyhyempiin hinnantarkastusväleihin.

Marraskuun alusta haettavaksi tullut polttoainetuki Rekka Group päätti hakea heti hakuajan alettua.

– Saimme tukisumman parissa päivässä yrityksen tilille. Tuki kattoi takautuvasti viiden prosentin osuuden helmi–huhtikuussa syntyneistä polttoainekuluista, Widgrén kertoo.

20 uutta työntekijää

Rekka Group kuljettaa nestemäisiä kemikaaleja sekä jauhemaisia ja rakeisia teollisuuden raaka-aineita painesäiliö- sekä nestekuljetuksina valtakunnallisesti. Mukaan mahtuu myös jonkin verran kuljetuksia ulkomailla. Yrityksen suurimpia asiakastoimialoja ovat metsä-, energia- ja rakennusteollisuus.

Tällä hetkellä Rekka Group työllistää reilu 60 työntekijää ja yrityksen säiliöautojen armada koostuu 23 ajoneuvosta. Tovin päästä nämä numerot ovat historiaa.

– Olemme rekrytoimassa seuraavien kahden kuukauden aikana 20 uutta työntekijää, ja ensi vuoden aikana autokantamme kasvaa noin 30:en rekkaan, Widgrén kertoo.

Vuonna 2023 autokantaa pyritään kasvattamaan 23:sta 30:een. Kuva Rekka Group.

Kovaa kasvua ei tehdä millä keinoin tahansa, sillä yritys haluaa panostaa vastuullisuuteen niin henkilöstö- kuin ympäristöasioissakin. Rekka Groupin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Yritys on jo ottanut käyttöön ajotavanseurantajärjestelmän sekä uusinut kalustoaan vahvasti. Vuodenvaihteessa rekkarivistö täydentyy ensimmäisellä biokaasuautolla.

–Olemme alkaneet seurata systemaattisesti hiilidioksidipäästöjämme. Viime vuodesta keskimääräiset polttoainekulumme ovat pudonneet 45 litrasta 38 litraan sadalla kilometrillä. Muutos on saatu pitkälti aikaan uudemmalla kalustolla sekä henkilöstöä vahvasti kouluttaen, Laaksonen sanoo.

Uutta työvoimaa RekryKoulutuksella

Rekka Group on hakenut uusia työntekijöitä paitsi avoimen haun myös Keski-Suomen ELY-keskuksen, TE-keskuksen ja Cap Pro Academyn kanssa toteutetun RekryKoulutuksen kautta. Yhdeksän kuukautta kestävän koulutuksen avulla yritykseen on saatu seitsemän alanvaihtajaa. Uusien työntekijöiden joukossa on esimerkiksi entinen laborantti ja mylläri.

Rekka Groupissa on tiedostettu rekrytoinnin haasteet ja uusien työntekijöiden saamiseksi on tehty paljon töitä. Rekka Group on jo pitkään tehnyt yhteistyötä raskaan kaluston kuljettajia kouluttavien keskisuomalaisten oppilaitosten Poken ja Gradian kanssa. Yritykseen on myös palkattu markkinointi- ja viestintäpäällikkö, joka tekee systemaattisesti töitä yrityskuvan rakentamisen, viestinnän sekä rekrytointien parissa.

– Tarjoamme alan opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa harjoittelu meillä. Sitä kautta olemme saaneet rekrytoitua paljon uutta työvoimaa. Haluamme rakentaa tasa-arvoista ja avointa työyhteisöä, jossa niin miehillä kuin naisillakin on hyvä työskennellä. 15–20 prosenttia työntekijöistämme on jo naisia, Laaksonen kertoo.

Teksti Tuomas I. Lehtonen

 

Laukaalainen säiliöautokuljetuksiin erikoistunut Rekka Group on kasvanut tänä vuonna 30 prosentin vuosivauhtia. Yrityksessä ei jarrutella, vaikka polttoaineiden hintapiikki ja kaluston saatavuusongelmat ovat tuoneet haasteita arkeen.