Hallitus rajoittaisi verkko-opetusta

28.04.2020

Hallitus rajoittaisi verkko-opetusta

Korona lisäsi verkko-opetusta, mutta kuljetusalalla ollaan rajoittamassa sen määrää.

”Lainsäätäjä on heittämässä märän rätin vasten kuljettajien ja kouluttajien kasvoja”, koulutuksia järjestävä Vanttera Group Oy totesi.

Kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyskoulutusta on saanut reilun vuoden verran järjestää verkko-opetuksena. Koronan vuoksi direktiivipäivien lähikoulutukset on pitkälti jouduttu perumaan, joten internetin välityksellä toimiva verkko-opetus osoittautui tarpeelliseksi vaihtoehdoksi poikkeusaikana.
Nyt hallitus kuitenkin haluaa rajoittaa verkko-opetustunteja pikaisella aikataululla.
– Aiemmin verkko-opetuksen määrässä ei ollut mitään rajoituksia, mutta EU:n direktiivin mukaan sitä voi olla enintään 12 tuntia kaikista 35 tunnista, liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Saara Louko kertoo.
Hallitus antoi tieliikenteen ammattipätevyysdirektiivimuutoksista esityksen eduskunnalle 16.4. Sen on tarkoitus tulla voimaan jo 23.5.2020.

”Lakiesitys on mieletön. Jo kymmenet tuhannet kuljettajat ovat todenneet, että nettikoulutus on sujuva tapa suorittaa pakolliset jatkokoulutuspäivät. Nyt lainsäätäjä on heittämässä märän rätin vasten kuljettajien ja kouluttajien kasvoja”, koulutuksia järjestävä Vanttera Group Oy toteaa tiedotteessaan.

Verkko-opetuksella tarkoitetaan kuljettajan itsenäistä opiskelua verkon välityksellä. Etä- ja virtuaaliopetuksessa opiskelija osallistuu opettajan tunnille verkon välityksellä reaaliaikaisesti. Tätä ei olla rajoittamassa.

Perustason kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyden voi periaatteessa suorittaa ilman kursseja menemällä suoraan kokeeseen. Käytännössä tämä ei ole kuitenkaan onnistunut keneltäkään. Vaikka kyseisen koemallin mahdollistava laki on ollut voimassa jo tammikuun alusta 2020 lähtien, valtioneuvosto ei ole saanut asetusta aikaan, jolla säädellään kokeen yksityiskohdat.
– On totta, että koemalli on myöhässä. Se viivästyi jo aiemmin ja nyt koronatilanne on muuttanut aikatauluja, Louko toteaa.

Teksti ja kuva: Sari Järvinen