550 kuormallista tuulivoimaa

09.10.2020

550 kuormallista tuulivoimaa

Raahen Sataman kautta on tänä vuonna kulkenut 42 tuulivoimalan osaa.

Raahen Satama Oy:ssä käy vuosittain 600 alusta. Ne kuljettavat kaikkea, mitä teollisuus ja yritykset tarvitsevat mm. malmeja, kivihiiltä, terästä, sahatavaraa, kontteja sekä projektituotteita. Jotta tulevaisuudessa nykyistä suuremmatkin alukset pääsevät satamaan, suunnitellaan väylän syväyksen nostamista parilla metrillä 12 metriin saakka.

– Olemme viime vuosina profiloituneet myös projektituotesatamaksi. Niiden osuus on kasvanut ja kauttamme kulkee nyt erityisesti tuulivoimaloiden osia. Tänä vuonna satamaamme tuli 42 tuulivoimalan osat, joiden jatkokuljetus tuulipuistoihin vastasi lähes 550 rekkakuormaa, toimitusjohtaja Pauli Sarpola selvittää.

Tuulivoimalarakentamisen voimakas lisääntyminen on merkinnyt Raahen Satamalle lisää töitä ja näin on myös tulevaisuudessa.

– Olemme rakentaneet 15 hehtaaria uusia varastoalueita ja nyt meillä on loistavat tilat hallita isoja tavaravirtoja molempiin suuntiin. Myös kaksi uutta laituria on suunnitteilla. Olemme varautuneet myös Hanhikiven ydinvoimalan vaativiin tavarakuljetuksiin. Ydinvoimalahan rakennetaan puolen tunnin ajomatkan päähän satamastamme, kertoo Sarpola.

Raahen Satama Oy tarjoaa yrityksille kontitus- ja varastointipalveluita sekä kaukolämpöä. Sataman alueella toimii Puulaakso, jossa on nimensä mukaisesti puualan teollisuutta ja se hyödyntää terästehtaalta saatavaa lämpöä mm. puutavaran kuivauksessa. Sataman ja terästehtaan välittömään läheisyyteen on kaavoitettu valmiiksi lisää kasvutilaa yrityksille.

Kehittyvät satamat ovat elinvoimaisen teollisuuden elinehto. Näin on myös Pohjois-Suomessa, jossa Raahen Sataman säännöllinen linjaliikenne eri puolille Eurooppaa palvelee yrityksiä läpi vuoden. Isotkin laivat pääsevät laituriin helposti, sillä väylän syväys on 10 metriä. Maata pitkin satamaan pääsee kätevästi junalla ja E8 kulkee vierestä. Oulun lentokentälle on vain tunnin matka.

– Olemme kasvaneet yhdessä Rautaruukin, nykyisen SSAB:n Raahen terästehtaan kanssa ja olemme Perämeren toiseksi suurin satama. Terätehtaan tarvitsemien satamapalvelujen systemaattinen kehittäminen on aina ollut meille tärkeää ja näistä samoista tehokkaista palveluista hyötyvät myös muut alueen yritykset.

Teksti: Maija-Liisa Saksa / Raahen Satama