Scania esitteli 64 tonnin sähkökuorma-auton – voimaa jopa 560 hv

21.06.2022

Scania on aiemmin julkaisemansa suunnitelman mukaisesti esittelemässä ratkaisuja, jotka perustuvat edelleen kehitettyihin täyssähköisiin kuorma-autoihin (BEV). Uusi sukupolvi on saatavana R- tai S-makuuohjaamolla. Akuista löytyy energiaa 624 kWh, jolloin ne Scanian mukaan soveltuvat alueelliseen kaukoliikenteeseen. Uudet täyssähköiset kuorma-autot soveltuvat entistä laajemmin eri käyttötarkoituksiin joko täysperävaunu- tai puoliperävaunu -yhdistelminä mahdollistaen esimerkiksi lämpötilasäädellyt elintarvikekuljetukset.

Toimintamatkat vaihtelevat painon, kokoonpanon ja reitin topografian mukaan, mutta kuudella akulla varustetulla 4×2-vetoautolla voidaan saavuttaa 350 km:n ajomatkaa latauskertojen välillä keskinopeuden ollessa 80 km/h. Mallit soveltuvat parhaiten reiteille, jotka mahdollistavat suunnitellun latauksen kotivarikolla tai määränpäässä. Mahdollisuus lataukseen kuljettajan pakollisen 45 minuutin lepoajan aikana lisää tietenkin toimintamatkaa.

Uudet Scania BEV-kuorma-autot voi aluksi tilata 4×2-vetoautona tai 6×2*4 kuorma-auton alustana. Kuudella akulla varustetun 4×2-vetoauton akseliväli on 4 150 mm, joten se hyötyy Euroopassa voimassa olevasta Increased Vehicle Dimension -asetuksesta. Yhdistelmän kokonaismassa voi olla jopa 64 tonnia, kuten tyypillisessä pohjoismaisessa yhdistelmässä.

Latauskapasiteetti on 375 kW, mikä tarkoittaa, että tunnin lataus lisää toimintamatkaa noin 270–300 kilometriä. Scania 45 R- tai S-mallin jatkuva teho on 410 kW (vastaa noin 560 hv). Uudet Scanian sähkökuorma-autot ovat nyt tilattavissa Scanian edustajilta, ja tuotanto alkaa vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä.

Lähde: Scania