Lempäälä maksaa pelaamisesta autoilijoille

07.09.2020

Lempäälä maksaa pelaamisesta autoilijoille

Lempäälän kunta maksaa tievaurion löytäjälle 1,8 euroa kilometriltä.


Carchupa-sovelluksen karttanäkymä, jossa näkyvät kerättävät objektit.

Lempäälän tiet on ripoteltu täyteen kolikoita ja muita rahanarvoisia objekteja, kun niitä katsoo Carchupa-pelin karttasovelluksessa. Kuntalaiset voivat kerätä niitä nauhoittamalla videokuvaa sovelluksella ja heille maksetaan jokaisesta kerätystä objektista. Videoista analysoidaan tekoälyn avulla katujen päällystevauriot ja tämä antaa Lempäälän päättäjille kuvan kunnan katujen kunnosta. Vaurioanalyysi kerätyistä videoista tehdään Vaisala Oyj:n RoadAI-sovelluksella, joka on kehitetty konenäköpohjaiseen tiestön päällystevaurioanalyysiin. Lempäälän kunta ja Carchupa joukkoistavat 12. syyskuuta 2020 katujen vaurioiden kartoittamisen tienkäyttäjille näin pelillistämällä.

– Asfalttivaurioiden analysointi videokuvasta tekoälyn avulla mahdollistaa tiedon keräämisen joukkoistamisen kenelle tahansa, jolla on älypuhelin. Maksamme tiedon keräämisestä n. 1,80 € per kilometri. Tämä on houkutteleva hinta sovelluksen käyttäjän näkökulmasta, ja se antaa silti mahdollisuuden laskea merkittävästi vauriotiedon keräämisen kustannuksia nykyisestä. Tällä tavoin sekä sovelluksen käyttäjä että asiakaskuntaamme kuuluvat kunnat voittavat, sanoo Carchupan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kuntalaiset ovat asuinympäristönsä asiantuntijoita ja projektissa Lempäälän kunta tarjoaa täysin uudenlaisen tavan vaikuttaa katujen kunnossapitoon tuottamalla tietoa katujen vaurioista tienpidon tueksi. Yksittäisten havaintojen sijaan kuntalaiset voivat tuottaa tietoa aiempaa paljon suuremmassa mittakaavassa. Projektiin osallistuville kuntalaisille katujen kuntokartoituksessa avustaminen tuottaa myös mahdollisuuden lisäansioihin.

– Halusimme lähteä kokeilemaan tällaista nykyaikaista tapaa kartoittaa katujen kuntoa. Meille on tosi tärkeää, että kuntalaiset pääsevät osallistumaan heille tärkeisiin jokapäiväisiin asioihin. Katujen kuntoon varmasti tulee kiinnittäneeksi paljonkin huomiota arjessa. Tässä voi olla meille suoraan avuksi ja siitä saa jopa korvauksen, joten toivottavasti mahdollisimman moni innostuu mukaan, toteaa kunnossapitopäällikkö Tiina Pekkala Lempäälän kunnasta.

Mikä on Carchupa?

– Carchupa-sovelluksen avulla katujen vauriokartoitusten uskotaan voivan jopa puolittaa nykyisestä.
– Vauriokartoitukset on mahdollista toteuttaa joukkoistamisen avulla tunneissa, kun ne ennen kestivät jopa viikkoja.
– Sovellus mahdollistaa nopeasti toistettavat kartoitukset ennakoivamman tienpidon tueksi, joka myös laskee kustannuksia entisestään.
– Carchupa on tamperelainen startup-yritys.
– Carchupa-sovellus on ladattavissa Google Play Storesta.