Kenestä SKAL:n uusi puheenjohtaja?

27.08.2020

Kenestä SKAL:n uusi puheenjohtaja?

Ehdolla ovat Ralf Hellsberg, Harri Sandell ja Jani Ylälehto.

SKAL ry:lle valitaan syyskuun lopulla uusi puheenjohtaja. Ehdokkaita on kolme.

Kuka olet ja missä asut?

– Olen Ralf Hellsberg, 60-vuotias salolainen kuljetus- ja korjaamoalan yrittäjä. Aloin yrittäjäksi vuonna 1988. Minulla on puoliso ja meillä on 34- ja 36-vuotiaat lapset ja kolme lastenlasta. Vaimon kanssa pyöritetään yritystä ja poika työskentelee meillä. Vapaa-ajalla suuntaamme mökille Nauvoon, jossa veneillään ja kalastellaan.

Minkälainen tausta sinulla on kuljetusalalla?

– Isäni aloitti kuljetusalan yrittäjänä vuonna 1967. Koko ikäni olen roikkunut kuorma-autoissa mukana. Ennen 30-vuotista yrittäjäuraani olin sotaväen hommissa kuljetustehtävissä kymmenen vuotta. Olen myös liikenneopettaja.

Mihin asioihin haluaisit vaikuttaa puheenjohtajana?

– SKAL:n pitää pystyä toimimaan yrittäjän tukena kaikissa yrittämisen vaiheissa. Tärkeää on myös edunvalvonta. Palveluja ja toimintatapoja tulisi nykyaikaistaa, jotta nuoretkin löytäisivät mukaan.

Mitä erikoisosaamista sinulta löytyy?

– Ehdottomia vahvuuksiani ovat koulutus ja työllistäminen ja kaikki niihin liittyvä. Meillä on vahva yhteistyö oppilaitosten kanssa, ja työllistämme tälläkin hetkellä oppisopimusopiskelijoita.

Kuka olet ja missä asut?

– Olen Harri Sandell, 55-vuotias kuljetusalan yrittäjä Espoosta. Olen pyörittänyt isäni aloittamaa toimintaa 30 vuotta. Aina kun ehdin, lenkkeilen ja talvisin laskettelen. Harrastan myös vanhoja henkilöautoja. Lapsia on kaksi, 25- ja 27-vuotiaat. Asun yksin.

Minkälainen tausta sinulla on kuljetusalalla?

– Olen syntynyt kuljetusalalle. Vuosien varrella toiminta on laajentunut ja nyt työntekijöitä on toistakymmentä. Erikoisalaamme ovat lämpötilasäädellyt kuljetukset myös Skandinaviassa.

Mihin asioihin haluaisit vaikuttaa puheenjohtajana?

– Että tiedonkulku toimisi nopeammin ja ajantasaisemmin. SKAL:n tärkeä tehtävä on toimia luotettavana tiedonvälittäjänä. Koen, että vielä minulla olisi vielä annettavaa tälle toiminnalle. Nuorta väkeä pitäisi saada mukaan, jotta elinvoimaisuus säilyy.

Mitä erikoisosaamista sinulta löytyy?

– Käden taidot. Oli materiaali lähes mitä tahansa, esimerkiksi puuta tai rautaa, kaikki onnistuu.

Kuka olet ja missä asut?

– Olen Jani Ylälehto Pihtiputaalta. Koulutukseltani olen tietotekniikan insinööri. Vuonna 1999 lähdin jatkamaan kuljetusalan yritystä isäni jalanjäljillä. Perheeseeni kuuluu vaimo ja 10-, 14-, 16- ja 19-vuotiaat lapset. Harrastan syksyllä metsästystä, metsän hoitoa ja kuntoliikuntaa.

Minkälainen tausta sinulla on kuljetusalalla?

– Nuoruusiästä saakka olen ajanut ja huoltanut autoja. Jo opiskeluaikoina ajoin viikonloppuisin isän puutavara-autoa.

Mihin haluaisit vaikuttaa puheenjohtajana?

– Toiminnan tulisi houkutella myös nuorempaa sukupolvea osallistumaan erilaisten sähköisten viestimien kautta. Osallisuutta tulisi lisätä ja jäsenmäärän lasku kääntää nousuun.

Mitä erityisosaamista sinulta löytyy?

– Olen sosiaalisesti lahjakas ja tulen monenlaisten ihmisten kanssa toimeen.  En ole mikään hokkuspokkus-temppujen tekijä, vaan enemmänkin perusmaalaisjärjen kautta ajatteleva.

 

Teksti SANNA SARENIUS kuvat EHDOKKAIDEN ARKISTOT