Kemin biotuotetehdas parantaa myös teitä

12.02.2021

Kemin biotuotetehdas parantaa myös teitä

Metsä Groupin uusi tehdas sai hallituksen lupaamaan 170 miljoonaa euroa infran parantamiseen

Metsä Group tiedotti 11.2.2021, että se on päättänyt rakentaa uuden biotuotetehtaan Kemiin. Investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa ja se on Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi kotimaahan. Rakennusvaihe kestää noin kaksi ja puoli vuotta, ja tehtaan on määrä valmistua vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

– Tämä on odotettu ilouutinen, kyseessä on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi. Hallitus on varannut tämän hankkeen liikenneinvestointeihin määrärahoja jo vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa ja kuluvan vuoden talousarviossa. Rakennamme teitä ja raiteita, joilla puu saadaan tehtaalle ja lisäksi panostamme satamaan, josta tuote lähtee maailmalle, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 2020 hallituksen esityksen vuoden 2020 neljänneksi lisätalousarvioksi. Kemin biotuotetehtaan raideyhteyksiin Kemin kohtaan myönnettiin 10,5 milj. euron valtuus, Kontiomäki-Pesiökylä -radan parantamiseen 81,0 milj. euron valtuus ja Oulu-Kontiomäki -rataosan välityskyvyn parantamisen 1. vaiheeseen 23,0 milj. euron valtuus sekä valtatien 4 Oulu-Kemi liittymien parantamiseen Simossa 20 milj. euron valtuus.

Vuoden 2021 talousarviossa osoitettiin Kemin Ajoksen meriväylän syventämiseen 26,5 miljoonaa euroa ja Oulu-Kemi-rataosan välityskyvyn parantamiseen (kohtausraiteet) 15 miljoonaa euroa.

– Nyt kun Metsä Group on tehnyt päätöksen uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin, voidaan myös tämä yli 170 miljoonan euron liikenneinfrapaketti aloittaa kokonaisuudessaan, sanoo ministeri Harakka.

Kemin biotuotetehtaan lisäksi Metsä Group rakentaa parhaillaan Raumalle maailman moderneinta sahaa. Näillä investoinneilla Metsä Group vastaa koko metsäteollisuuden arvoketjun osalta entistäkin paremmin metsänomistajien ja asiakkaiden tarpeisiin ja toteuttaa merkittävää osuuttaan ilmastonmuutoksen torjunnassa.