Direktiivipäivät voi pian suorittaa kokeella

09.01.2020

Direktiivipäivät voi pian suorittaa kokeella

Kuljettajan ammattipätevyyden voi suorittaa noin kuuden tunnin kokeella.

Luennoilla ei tarvitse enää kauan istua, jos pystyy suorittamaan direktiivipäivät kokeella.

Kokeilla suoritettavan ammattipätevyyden saa läpäisemällä EU:n direktiivin mukaisen teoriakokeen ja kahteen osaan jakautuvan käytännön kokeen.
Traficomin asiantuntija Jussi-Pekka Laineen mukaan koemalliin kuuluu neljä tuntia kestävä teoriakoe sekä vähintään 30 minuutin käytännön koe. Tämän päälle tulee vähintään 90 minuutin mittainen ajokoe.
– Kokeen kesto on kaikkiaan noin kuusi tuntia. Pitkä kesto aiheuttaa luonnollisesti omat vaatimuksensa, Laine toteaa.

Laineen mukaan kokeen sisältö ja mitta määritellään säädöksissä tarkasti.
– Kokeen järjestäjäksi on haettava lupa Traficomilta, ja EU-direktiivit ja kansalliset säädökset määrittelevät kokeen järjestäjän vaatimukset. Aika näyttää millä tavalla koemalli ottaa paikkansa tässä kokonaisuudessa, Laine miettii.

Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Maija Mansikkaniemi arvioi, että koemalli tulee kiinnostamaan eniten niitä, joilla on jo alasta aiempaa kokemusta ja osaamista joko perheyrityksen, puolustusvoimien kuljettajakoulutuksen tai muun vastaavan opetuksen kautta.– Monella on varmasti jotain koulutusta taustalla. Koemalli mittaa samoja taitoja kuin perinteinen koulutusmalli, joten helpolla siitä ei läpi pääse. Todennäköisesti koemallin hinta tulee myös karsimaan niin sanotut turhat kokeilijat pois, Mansikkaniemi kertoo.

Liikennepalvelulain koemallia koskevat pykälät tulivat voimaan jo alkuvuodesta 2020. Mansikkaniemen mukaan sitä tarkentavan valtioneuvoston asetuksen muutokset pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman pian.
– Vuodenvaihteen jälkeen käynnistettiin ensin lausuntokierros, jossa asetuksen sisältöön on vielä mahdollista vaikuttaa. Muutoksia on tehty kiinteässä yhteistyössä Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin kanssa, Mansikkaniemi esittelee.

Valtioneuvoston asetuksen muutostyön etenemistä voi seurata valtioneuvoston verkkosivuilta.
https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM028:00/2019

Teksti: Timo Kankaanpää